Начало Пловдив днес Природонаучният музей в Пловдив е „Музей на годината“

Природонаучният музей в Пловдив е „Музей на годината“

prirodonauchnia_muzei_na_godinata

Регионалният природонаучен музей в Пловдив бе обявен за „Музей на годината“. Заместник-министърът на културата Амелия Гешева връчи приза на директора гл. ас. д-р Огнян Тодоров на официална церемония (30.11.2017г.) във Военноисторическия музей в София.

Наградите „Български музеи“ са учредени през 2016 г. за най-добрите практики в музеите за предходната година. Това са първите институционално установени награди, които отбелязват приноса на музеите към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България. Те се раздават в три категории: Музей на годината, Образователна инициатива, Събития и работа с публики.

През последните няколко години Община Пловдив инвестира над 4 милиона лева в модернизирането на Природонаучния музей, което го превърна в най-модерния в България.

Извършена бе основна реконструкция на  сградата, а 3D планетариумът  е без аналог в страната. Новост бе и първата в България зала  с морски аквариуми, в които могат да се видят октоподи, сепии, коралови рибки, а сладководният аквариум с 216 вида сладководни риби от цял свят.  В терариумите посетителите освен змии и гущери, могат да видят и два крокодила. С уникални експонати бе обогатена и експозицията с препарирани животни.

Преди по-малко от три месеца кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри в Природонаучния музей първата по рода си зала с живи пеперуди.

Това е единствена зала в България, която пресъздава толкова близка до естествената на насекомите среда. Тя е с размери 11 метра широка, 8 метра висока. Има мост, малки рекичка, езерце, водопад и около 50 вида растения, които наподобяват тропическа джунгла, както и 7-8 вида палми, орхидеи, папрати и екзотични цъфтящи растения.

Музеят работи без почивен ден.

peperudi_zala

prirodonauchen5  prirodonauchen_izlojbakmet_3d_planetarium

8,210 total views, no views today