Начало Пловдив днес Проведе се работна среща по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

Проведе се работна среща по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“

project_zov (2)

Образователен център със спортна зала в двора на училищата „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“, Здравен център с пет медицински кабинета към ДКЦ „Изток“, 2 детски площадки и видеонаблюдение в  ДГ „Лилия“ ще бъдат изградени по Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Това стана ясно от среща на Ролан Питон – Ръководител на швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България, Ирина Файон – Ръководител на програмата за насърчаване на уязвими групи, Георги Титюков – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ и екипът по управление на проекта с ръководител Севджан Моллабекир.

Проектът „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ е на стойност 1 077 495 лева и ще бъде реализиран до 2019 година. Той има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи чрез прилагането на съвкупност от меки мерки и инфраструктурни интервенции на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в град Куклен.

След срещата в Община Пловдив Георги Титюков и Ролан Питон лично посетиха обектите в квартал Изгрев и разговаряха с директорите на училищата, детската градина и управителя на ДКЦ „Изток“, където в петте медицински кабинета ще има съвременна диагностична апаратура, ще работят специалисти по обща медицина, педиатрия, акушерство и гинекология.

Според идеята на проекта образователният център в кв. Столипиново ще се превърне в притегателна точка за учениците и техните родители. В него ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности, чрез които да се намали броят на отпадащите ученици от малцинствен произход. Общинската фондация „Пловдив 2019“, която е партньор по проекта, ще се включи активно в работата с ромските деца, която ще се провежда в сградата на Образователния център.

7,871 total views, no views today