Начало Пловдив днес Проверяват системата за електронно таксуване в автобусни линии 25, 93 и 113

Проверяват системата за електронно таксуване в автобусни линии 25, 93 и 113

Екипи на ОП „Организация и контрол на транспорта“ започнаха тестове на системата за електронно таксуване във всички автобуси по линии №25, 93 и 113 от масовия вътрешноградски транспорт на Пловдив.

„Това са първите три така наречени пилотни линии, по които предстои изцяло да въведем пътуване само с електронни документи. Вече разполагаме с всички необходими сертификати и разрешителни, но преди да пуснем системата за граждани наши служители започват практически проверки“, коментира директорът на общинското предприятие инж. Борислав Кръстев.

Първоначално бордовите автомати за продажба на билети ще издават само билети за еднократно пътуване. Останалите опции ще бъдат въведени на по-късен етап. Интуитивно меню напътства пътника при закупуването на билет. Всичко се показва върху екрана и съответният избор се прави с натискане върху бутона, уточнява се броят билети, изписва се дължимата сума, която трябва да бъде пусната на монети от 10, 20, 50 стотинки или 1 лев. След поставяне на точна сума билетът се отпечатва. Допълнително върху автоматите ще бъдат поставени стикери, указващи реда за закупуване на билет и монетите, с които автоматът работи.

Общинските контрольори проверяват валидността както на електронните карти, така и на хартиените билети чрез баркода, отпечатан на тях. Глобата за нередовен пътник е 20 лв. – колкото струват 20 билета за еднократно пътуване. Всяка вечер се прави финансов отчет за деня.

Инж. Борислав Кръстев заяви, че електронното таксуване ще бъде въведено след пълните проверки от екипи на предприятието и безотказни резултати от работата на системата. Засега тестовете продължават.


`

6,661 total views, no views today