Начало Актуално Продължава тенденцията за устойчив ръст на туристите в Пловдив

Продължава тенденцията за устойчив ръст на туристите в Пловдив

stariq_grad-007Според Националния статистически институт за първите девет месеца на 2015 г., реализираните нощувки и броят на посетителите на територията на град Пловдив за периода януари-септември 2015г. бележат устойчив ръст по всички показатели. Броят на туристите, посетили Пловдив е увеличен с 6%,  спрямо този период от миналата година, а увеличението само на чужденците е 12,82%.

Броят на нощувките в града за деветмесечието на 2015г. е нараснал с 8,34%, спрямо същия период за 2014 г., като ръстът им за чуждестранните туристи е увеличен с над 14%. Тенденцията градът ни да става все по-популярна дестинация се подчертава и от факта, че приходите от нощувки от чужденци за сочения по-горе период е нараснал с над 10 %.

Анализът на тези резултати показва, че положителната тенденция за Пловдив продължава. Това е резултат от успешното популяризиране на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

Тези данни недвусмислено подчертават, че стратегията на Община Пловдив за инвестиция в нови туристически обекти и целенасочените рекламни кампании на вътрешния и външния пазар, успешно продължават тенденцията за повишаване на всички показатели, които поставят Пловдив начело сред българските градове. Очакванията са, през следващите 5 години туристическият поток да се увеличи между два и три пъти, главно заради Европейска столица на културата.

Спечелването на престижната титла Европейска столица на културата – 2019, включването на града в най-желаните дестинации за посещение от Lonely Planet, многото публикации в чуждестранни медии несъмнено са от съществено значение за популяризирането на Пловдив като атрактивна дестинация.

В периода 25 -28 ноември 2015г., за седми път в Пловдив ще се проведе Международната среща за туризъм, която ще посрещне чуждестранни и български туроператори и медии, с цел популяризирането на България, град Пловдив и региона като конкурентноспособна туристическа дестинация.  Форумът набира все повече популярност сред туристическия бранш в страната и чужбина и печели все по-голям международен авторитет.

По същото време ще се състои и седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино“ (27-29.11.2015). В рамките на фестивала, посетителите ще могат да се насладят на вино от последната реколта на 26 водещи винопроизводители от цялата страна, представени в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град. В голяма част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите и екологична продукция на производители на мед.

И двете събития са съпътствани от богата културна програма, включваща спектакли, танцови атракции, туристически обиколки, лекции и бизнес срещи.

7,367 total views, no views today