Начало Пловдив днес Разкриването на Голямата базилика –приоритет за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019

Разкриването на Голямата базилика –приоритет за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019

golyamata_bazilika

„Разкриването на цялостната красота на Голямата раннохристиянската базилика и кандидатстването с този обект в организацията за световно културно и историческо наследство – Юнеско – това е основният приоритет на Община Пловдив за 2019 година”, заяви кметът Иван Тотев по време на откриването на VII-та Международна среща за туризъм.

Той увери, че започва съвместна работа с Регионалния археологически музей за издаване на разрешително за провеждане на археологически разкопки в целия обем на Раннохристиянската базилика. „Смятаме, че това което ще получим, ще изстреля България в световния културен туризъм”, сподели още кметът Иван Тотев.

Голямата базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра.

 „Ако успеем да реализираме потенциала на този обект, това ще бъде голямата ни награда за 2019 година”, посочи Иван Тотев.

 Община Пловдив ще се ангажира и финансово за разкриването на базиликата, която реализираме в партньорство с фондация „Америка на България”. Стойността на обекта е 5 милиона лева, като новите разходи по разширението му ще бъдат поделени с фондацията. За целта от догодина предстоят разкопки и нова организация на движението за разкриване на целия обект.

 „Това е един от най-качествените обекти, с наличието на огромен брой запазени мозайки, който няма друг аналог в България и не само в България”, сподели още кметът, като заяви, че: „Имаме историческото задължение пред поколенията обектът да бъде разкрит на 100 % пред посетителите”.

Още следващата година освен работата по базиликата, ще бъдат направени и съответните контакти за наемане на консултанти за нейното разкриване, за да има Пловдив една успешна кандидатура през 2019 година.

 

8,612 total views, no views today