Начало Актуално Резултати от последното за годината класиране за прием на децата в детските заведения на град Пловдив

Резултати от последното за годината класиране за прием на децата в детските заведения на град Пловдив

520575Днес (11 декември 2014 г.) бяха публикувани резултатите от последното класиране за календарната 2014та година за прием в детските заведения на града. За цялата година бяха проведени 18 класирания, на които 6452 деца бяха в списъците на класираните. Малък процент (под 20%) от тях не се записваха поради подадени неверни данни, неспазен срок или отказ от записване, изчаквайки класиране за предпочитано детско заведение.

Като цяло и последното класиране показва, че свободните места са значително повече от подалите заявление за участие. За обявените 501 места кандидатстваха 246 деца. От тях 45 са с осигурени места и посещават детски заведения, но участват за преместване в друго детско заведение.

Към момента са осигурени места за всички деца в яслените и подготвителните групи във всички райони на града. Фактът, че в класирането взеха участие само 2 деца на 6-годишна възраст и 14 деца на 5-годишна възраст, доказва, че в община Пловдив няма проблеми с обхвата на децата, подлежащи на задължително обучение две години преди постъпването им в първи клас. За осигуряването на места за тези деца спомогнаха и разкритите целодневни подготвителни групи в училищата.

Единствените проблеми, за които общинската администрация не спира да търси решения, са свързани с местата за 3- и 4-годишните в районите „Южен“, „Централен“ и „Северен“, но родителите могат да се насочат към другите райони, където могат да бъдат приети децата им.

Администрацията на Община Пловдив  планира допълнително разширяване и реконструкция на сградния фонд на вече съществуващи детски заведения (ЦДГ „Каменица“ и ОДЗ „Ралица“) и построяване на нови сгради с по-голям капацитет. Проучва се и възможността за построяване на нова детска градина в кв. „Остромила“ на район „Южен“, както и разкриване на повече целодневни подготвителни групи в училищата за 5- и 6- годишни деца, за да се освободят места в детските градини за най-малките.

Първото класиране за календарната 2015 година ще бъде на 8 януари. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 22.12.2014г. Скоро ще бъде публикуван Графикът на дейностите за цялата 2015 година, с който родителите ще могат да се запознаят на електронния адрес на Системата за прием http://dz-priem.plovdiv.bg

5,422 total views, no views today