Начало Събития „Световното по вино“ започва на 29 април 2016 г. в Пловдив. Над 200 български вина ще се борят за медал с 9000 вина от цял свят

„Световното по вино“ започва на 29 април 2016 г. в Пловдив. Над 200 български вина ще се борят за медал с 9000 вина от цял свят

 

visuel-cmb Plovdiv-2016„Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, започва на 29-ти април 2016 г. в Пловдив сутринта. На официалното откриване в Международния пловдивски панаир се очакват министри, кметове, посланици, голяма делегация от Китай и представители на винения елит, като например сомелиерът на най-добрия ресторант в света. Специално за откриването от Брюксел пристига г-н Томас Костенобъл, Директор на Concours Mondial de Bruxelles, от над 20 години. 

320 сомелиери, членове на винаро-лозарски асоциации, търговци от специализирани магазини и големи вериги, и журналисти от 55 държави в света идват в „Града на тепетата“ още на 28-ми април 2016 г. – за семинар за типичните български сортове вино.

Повече от 200 български вина ще участват в престижната надпревара тази година, което е рекорд в 23-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles. (През 2015 г. България участва в Concours Mondial с около 100 мостри.) Родните винопроизводители, потвърдили участие в конкурсната и следконкурсна програма, са: Анжелус Естейт, Бендида, Беса Валей, Боровица, Билта, Българска асоциация на независимите лозаро-винари, Винпром Пещера, Винзавод Асеновград, Винарски съюз, Вила Мелник, Винекс Славянци, ДиВес Естейт, Домейн Бойар Интернешънъл, Домейн Юстина, Драгомир, Едоадро Миролио, Загрей, Зеланос, Златен Рожен, Карабунар, Катаржина Естейт, Румелия, Нерагора, Орбелус, СИС Индустрийс (Братя Минкови), Спиритус Санктус, Тера Тангра, Шато Бургозоне и Шато де Вал.

Те ще представят България както с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), така и с типично български като мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. В битката за медали ще участват и български био вина.

Международното жури, сред които и 40 българи, ще оценява над 9000 вина от цял свят в продължение на 3 дни. Всяка сутрин от 29 април до 1 май 2016 г. включително журито дегустира вината. На 29-ти и 30-ти април следобед ще се посещават български изби в района, а на 1 май – забележителности в Пловдив. Община Пловдив организира 9 тура из града с богата програма. На 1-ви май на обяд, последният ден от Конкурса, ще бъде обявена следващата страна-домакин на Concours Mondial de Bruxelles. На 2-ри и 3-ти май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони – в Северозападна и Югоизточна България.

„Интересът към страната ни е рекорден“, споделя Меглена Михова от Probegex, официалният партньор на Конкурса за България. „За следконкурсните посещения на изби обикновено са се записвали десетина човека; сега са над 50. Огромна полза за България е домакинството на винения мондиал. Без него целият този световен елит не би дошъл в страната ни. Българските производители имат шанса да представят своите вина и за броени дни да създадат контакти с реномирани специалисти от цял свят“, допълва тя.

През 2015 г. 42% от участвалите в Concours Mondial de Bruxelles български мостри са получили награда. Резултатите от Concours Mondial в Пловдив тази година ще бъдат обявени след средата на месец май 2016 г. Медалите ще помогнат както на любителите, така и на специалистите да се ориентират кое е най-доброто и най-модерното в света на виното.

Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив е затворен за външни лица.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в гр. Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

За допълнителна информация:  Veritas PR, Евелина Терзийска, 0888 046 475; Верислава Бенова, 0888 717 023

 

15,253 total views, no views today