Начало Пловдив днес Рекорден интерес към България като домакин на Concurs Mondial de Bruxelles

Рекорден интерес към България като домакин на Concurs Mondial de Bruxelles

visuel-cmb2015-Plovdiv-2016Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concours Mondial de Bruxelles. Той ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Основната програма на Конкурса включва професионални дегустации, а съпътстващата включва тематични работилници и посещения на винарски изби и лозя в Пловдивския региони и в цялата страна, както и на културно-исторически и археологически забележителности в града на тепетата. За целта Община Пловдив вече подготвя различните варианти за маршрути и културна програма, чиято цел е да представи по най-добрия начин културните и исторически забележителности на бъдещата Европейска столица на културата – 2019.

Това разказаха Томас Костенобъл, директор на най-престижния независим конкурс за вино в света Concours Mondial de Bruxelles, Меглена Михова, Представител за България на Concours Mondialle De Bruxelles и Амелия Гешева, заместник-кмет по култура и туризъм на специална пресконференция, която се проведе днес в сградата на община Пловдив. На  работна среща, състояла се преди това, те обсъдиха конкретните задачи, които предстоят по подготовката на домакинството на Пловдив.

„Желанието на журито, съставено от енолози, сомелиери, винени журналисти и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, на пресконференция днес.

„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и други.

Страната ни е избрана за домакин на Concours Mondial de Bruxelles поради две основни причини. „На първо място – силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл. Пловдив е предпочетен, защото е център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина и защото има инфраструктура, места за дегустации, хотели, летище.

„Вече започна събирането на мостри за участие в надпреварата“, обявиха от Concours Mondial. „Получихме около 300 мостри на вина от традиционни винарски държави. Очакваме рекорден брой вина от България“, допълниха оттам. Крайният срок за регистрация за участие с вина в Конкурса е 4-ти март 2016 г. Българските производители ще се съревновават за медали с над 9000 вина от 55 държави.

10,307 total views, no views today