Начало Събития Световни знаменитости отдават почит на българската музика в „Дни на музиката в Балабановата къща”

Световни знаменитости отдават почит на българската музика в „Дни на музиката в Балабановата къща”

На 8 октомври от 11.30 ч. в ГДК „Борис Христов“ Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ представя именития виолист и диригент Максим Рисанов, сочен от всепризнатия крал на виолата Юри Башмет за негов наследник. Концертът, наречен „Бестселърите на Добринка Табакова“, е посветен на музиката на спечелилата си известност в цял свят българска композиторка, номинирана за наградата „Грами” и избрана за написването на Кантата, с която сънародниците на великия Бард отбелязаха 400-ия юбилей от неговата смърт. Изпълнението на творбата, озаглавена от авторката ‘Безсмъртния Шекспир’,  се състоя на 21 април на тържествен концерт в катедралата „Света Троица” в Стратфорд-он-Ейвън, където е погребан Шекспир.

Великолепният музикант Максим Рисанов ще застане на диригентския пулт на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, но той ще се изяви също и като инструменталист със своята ангелогласна виола, партнирайки си с останалите солисти в концерта – блестящата Кристина Блаумане (соло-виолончелист в Лондонска филхармония) и проф. Атанас Атанасов – чембало.

На следващия ден – 9  октомври, на матине от 11.30 ч., в Балабановата къща ще звучи незабравимата музика на един от най-видните и обичани български композитори Панчо

Владигеров. Изпълнители ще са неговите прочути внуци – Александър и Константин Владигерови (активни музиканти към Burgtheater – Виена, live изпълнители и композитори) и изтъкнатите инструменталисти Теодора Късметска-Сороков – цигулка и Ружа Семова – пиано (Австрия). Проектът е осъществен за първи път в „Музикферайн” – Виена с огромен успех.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с любезната подкрепа на фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на Културата и с медийното партньорство на БНР.

Добринка Табакова Братя Владигерови

7,477 total views, no views today