Начало Събития Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров с концерт в Пловдив

Световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров с концерт в Пловдив

Аглика и Любен photo

След 18-годишно отсъствие, едно от най-известните клавирни дуа в света – Генова – Димитров – ще излезе на сцената на Дома на културата “Борис Христов”

Прочутото клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров пристига от Германия за рецитал на 4 юни 2018 г., част от програмата на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. След 18-годишно отсъствие от града под тепетата, едно от най-известните клавирни дуа в света – Генова – Димитров – ще излезе на сцената на Дома на културата “Борис Христов” на 4 юни от 19 часа.

Клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров е един от най-търсените клавирни ансамбли в света. Едва два месеца след създаването на дуото, двамата пианисти предизвикват истинска сензация като в рамките на две години печелят всички най-големи международни състезания в своята категория – конкурсите „ARD” в Мюнхен, „Dranoff” в Маями, конкурса в Токио и „Белини” в Италия. Постижение, ненадминато и досега.

Оттогава до днес, Аглика Генова и Любен Димитров са аплодирани от публиката и пресата по целия свят, изнасяйки концерти в най-престижните зали и фестивали на четирите континента. Сред тях са Библиотеката на Конгреса на САЩ и Националната галерия във Вашингтон, фестивалите Schleswig-Holstein, Ludwigsburg, Rheingau, Schwetzingen, City Hall в Кейп Таун, Herkulessaal в Мюнхен, Liederhalle в Щутгарт, фестивалите в Гщаад и Музикално лято MDR, Konzerthaus в Берлин, Beethovenhalle в Бон и Кьолнската филхармония, фестивалите Европейски музикални седмици в Пасау, Варненско лято, Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни Русе, La Roque d’Antheron във Франция и Al Bustan в Бейрут, Casals Hall в Токио, Poly Theatre в Пекин и Teatro Municipal в Рио де Жанейро, както и Ravello Festival, Woodstock Mozart Festival, Festival Miami, Chopin Piano Festival Duszniki и др.

По покана на Олимпийския комитет, дуото участва в концерт, ознаменувал откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити – САЩ (2002) и на Световното първенство по волейбол в Триест (2010), изнася концерти на световното изложение EXPO 2000 в Хановер, открива Конкурса за пианисти „Падеревски” в Полша (2010) и Американската централа на Bacardi в Маями (2013). През същата 2013 г. Генова и Димитров участват в „Радио Ден 1913-2013” на Радио WDR в Кьолн и са приветствани на борда на новия луксозен лайнер „Europe 2” на път за Дубай, в рамките на неговото официално откриване.

Генова и Димитров са постоянни членове на журито на значими международни конкурси за клавирни дуа и соло пиано, като конкурса „ARD” в Мюнхен, клавирния конкурс в Алмати, конкурса „Франц Шуберт” в Русе. От 2010 г. двамата пианисти са привлечени за художествени ръководители на Конкурса за клавирни дуа „Dranoff” в Маями.

Те водят множество майсторски класове по целия свят, сред които се открояват ежегодната зимна академия за соло пиано и клавирни дуа „Cloister Michaelstein” в Бланкенбург/Харц, Германия, както и лятната музикална академия за пиано соло и дуо „Алегра” в Русе.

От 2009 г. музикантите ръководят Катедра „Клавирно дуо” във Висшата академия за музика, театър и медии – Хановер.

Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Ивентим, в Билетен център пред Общината и в „Мюзик център” на ул. „Отец Паисий” 3.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Genova - Dimitrov

9,270 total views, no views today