Начало Събития Св. Спиридон – „Денят на майсторите“

Св. Спиридон – „Денят на майсторите“

3

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите“. Почита се като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др. В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. Част от Еснафския празник в миналото бил и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание, като празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

Точно така протече днес и традиционния Еснафски празник „Св. Спиридон“, организиран от Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и граждани потегли сутринта към църквата „Св. Петка“, където бе отслужена тържествена литургия. След като се почерпиха с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и починали майстори, под съпровода на гайда и тъпан шествието премина през калдаръмените улички на Стария град и се върна в Етнографския музей.

Там устабашията – най-старият и почитан майстор – Кирил Коликов държа напътствена реч пред кандидатите за майстори, връчи им майсторските свидетелства и ги препаса през рамо с червен пояс. В миналото еснафът им подарявал скромен набор от инструменти, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „Стани като мен!“. На челото на всеки кандидат, майстор Коликов нарисува с черно багрило кръст.

Тази година кандидатите за майстори бяха 9 на брой. Петима от тях ножари – Ивелин Вощански, Калин Метов, Веселин Йорданов, Галин Гочев и Кирил Митрашков. Две майсторки получиха свидетелства за художествено плетиво – Жанна Стефанова, Добринка Гърдева. Две бяха и майсторките на художествени тъкани – Светлана Петрова и Мария Минкова – Джурова. Свидетелствата им бяха връчени от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

Тази година и един чирак – кожарят Костадин Георгиев, доказал че е напреднал в обучението си, беше произведен в калфа. Произведенията на всички майстори са изложени в Етнографския музей, за да е видно, че кандидатите са заслужили майсторското си звание.

Според традицията в чест на светеца покровител, еснафът е закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се организирала обща трапеза. На днешния ден празничния зиафет (угощение) бе даден от майстор Кирил Коликов, най-старият и почитан майстор, който тази година чества и личен юбилей – 70-тата си годишнина. Тя бе ознаменувана с голяма изложба и празник преди месеци в Етнографския музей. Освен с обща снимка за спомен, майстори, калфи и чираци седнаха на обща трапеза, за да се веселят както подобава.

2

4

6

7

12

15

7,924 total views, no views today