Начало Пловдив днес Симфоничният оркестър на Шънджън гостува в Пловдив със спектакъла „Ода за човечността”

Симфоничният оркестър на Шънджън гостува в Пловдив със спектакъла „Ода за човечността”

Симфоничният оркестър на град Шънджън,  гостува за пръв път на българска сцена. Музикантите ще изнесат концерт на 23 август 2014 г. от 20:00 часа на Античния театър в Пловдив. 98-м музиканти от вчера са в Пловдив и вече репетират с Пловдивската опера, която ще пее на китайски заедно със симфоничния оркестър.

Директорът на операта Нина Найденова изрази респект към високото ниво на гостуващите музиканти.

Спектакълът  е озаглавен „Ода за човечността“ по текстове на Конфуций и  обещава да е грандиозен.  Идеята е със средствата на западната класическа музика, да се предаде източната философия и по-специално тази на Конфуций, в чиято сърцевина е хармонията в различията. По този начин се стремим да търсим хармонията между различните култури, сподели диригентът на оркестъра на пресконференция преди събитието.

Билетите са в ограничени количества, но все още се продават на касата пред община Пловдив и в мрежата на Ивентим. Цените им са между 10 и 30 лева. В деня на концерта билети ще се продават и на място пред входовете на Античния театър.

Заедно с музикантите на посещение в града ни е и 6-членна делегация от побратимения Шънджън.  Гостите споделиха очарованието си от историята, архитектурата и красотата на Пловдив, който те намират за изключително зелен и чист. Те  проведоха среща и с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.

Най-младият китайски мегаполис е едва на 30-т години, но е най-бързо развиващият се в страната. Населението вече надхвърля 15-милиона, а брутният вътрешен продукт на Шънджън само за една година е 10.5 процента, споделиха още гостите.

Концертът е част от серия  събития по случай 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и ще отбележи побратимяването на Пловдив и Шънджън. Събитието е  в партньорство с Община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г .

5,703 total views, no views today