Начало Пловдив днес След четвърт век мълчание емблематичните Пеещи фонтани отново заработиха

След четвърт век мълчание емблематичните Пеещи фонтани отново заработиха

peesti_fontani_otkrivane5

След почти четвърт век мълчание Пеещите фонтани отново запяха за радост на пловдивчани и гостите на Пловдив. Около десет хиляди граждани се събраха снощи в Цар Симеоновата градина за официалното откриване на възстановената емблема на Пловдив.  Гости на празника бяха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметът на Варна Иван Портних, кметове от Пловдивска област, народни представители, общински съветници,  представители на различни институции.

„Посещавам всички градове, където инвестираме средства за градска среда, но определено в Пловдив е много впечатляващо, много зареждащо и емоционално вдъхновяващо. Още по-впечатляващо е колко много хора са дошли тук тази вечер. Градът е разцъфнал, мястото е уникално. Това е още едно доказателство, че когато правиш нещо с желанието да го оставиш след себе си, хората го усещат и могат да му се радват.“ Това заяви в приветствието си министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й за Пловдив ще има финансиране за други дейности по облагородяване на градската среда – още 3 млн. лв. в този и 80 млн. лв. в новия програмен период. „Вярвам, че Пловдив ще бъде достойна Европейска столица на културата през 2019 г.“, заяви министър Павлова.

От своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев сподели пред многобройните гости емоцията и вълнението си от промяната в парка. Той припомни интересни факти от историята на Цар Симеоновата градина – от нейното създаване през 1892 г., през 20-те години на ХХ век, когато езерото е засипано, след това през 30-те години – възстановено, до 80-те години, когато са пуснати първите и единствени в България Пеещи фонтани.

„През 90-те години на миналия век за съжаление фонтаните спряха да съществуват. Но ето че дойде моментът да използваме възможностите на от членството на България в Европейския съюз, за да стартираме този рисков проект, който успяхме да доведем до край“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и продължи: „Въпреки всички трудности, стигнахме до момента, в който мога да застана пред всички вас и с гордост да кажа: „Доволен съм от това, което виждам!“.

След първата музикална програма на Пеещите фонтани небето на Пловдив бе озарено от пищни фойерверки за радост на хилядите пловдивчани, които споделиха празника от откриването на възстановената емблема на града.

6,550 total views, no views today