Начало Пловдив днес Стартира дългоочакваният ремонт на знаковата сграда на Жълтото училище в Стария град

Стартира дългоочакваният ремонт на знаковата сграда на Жълтото училище в Стария град

JULTOTO_UCHILISTE_1

Дългоочакваната реконструкция на сградата на Жълтото училище в Стария Пловдив започна днес в присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и ректора на Академията за музикално и танцово училище проф. Милчо Василев. Това стана възможно, след като на свое заседание в края на миналата година Министерски съвет отпусна един милион и сто хиляди лева за укрепване и реконструкция на първата гимназия в българските земи, създадена през 1868 г.

„Община Пловдив подкрепя проекта, като ще го дофинансира със 100 000 лева и ще предвиди допълнителни средства в бюджета за облагородяване на зоната около сградата и входа на Античния театър”, съобщи кметът инж. Иван Тотев.

Реставрацията тече по всички правила на Националния институт на недвижимо културно наследство.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 190 дена, като се направи вътрешно укрепване, реставрация на мазилки и фасади, без увеличаване на обемите на сградата.

От съображения за сигурност ректорът на АМТИИ професор Милчо Василев е преустановил уроците по танци и музика, като в последно време залите са се използвали за упражненията по рисуване. Той бе истински развълнуван от старта на ремонта, тъй като дългогодишните му усилия за ремонт на Жълтото училище се увенчаха с успех, за което благодари лично на министър-председателя Бойко Борисов  и председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

JULTOTO_UCHILISTE_2 JULTOTO_UCHILISTE

7,341 total views, no views today