Начало Пловдив днес Стартира международният архитектурен конкурс за площад „Централен“

Стартира международният архитектурен конкурс за площад „Централен“

Първият голям международен архитектурен конкурс в съвременната история на Пловдив бе обявен официално днес от кмета на града инж. Иван Тотев. След продължили 4 месеца съгласувателни процедури вече е готово заданието за идеен проект за новата визия на площад „Централен“. Този проект надхвърля рамките на един мандат. Той е много важен за Пловдив, тъй като ще е знаков в следващите 40-50 години и ще е емблемата на модерния град, коментира кметът Иван Тотев. Идеята е площад „Централен“ да се превърне не само в най-красивия и знаков в България, но да стане и световна туристическа забележителност. Партньор в търсенето на решения за емблематичното място, на което се засичат повечето значими периоди от миналото на града, е One Architecture Week.

Международно жури ще определи трите проекта–финалисти, а победителят ще бъде избран от общината след допитвания и обществени обсъждания. За първо място наградата е 20 000 лв, а вторият и третият класирани ще получат по 10 000 лв.

В журито има двама преподаватели – арх. Саша Бегович от Хърватска и арх. Йорен Зюдгайст от Холандия, с опит с публични пространства, в които се преплитат съвременен и исторически град. Останалите членове са архитектът от Франция Елена Аргирова; арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет Пловдив, председател на пловдивското дружество на САБ и зам. председател на Съюза на архитектите в България; арх. Румен Русев, главен архитект на Община Пловдив; арх. Любо Георгиев, директор на One Architecture Week и др. В процеса на журиране ще участва и eкспертна комисия с представители от различни институции.

Площад „Централен“ е трудно място с ред проблеми, събрало заедно повечето исторически и архитектурни пластове, с които може да се похвали града — археологически разкопки,  Партиен дом от социализма, модернистична поща с по-късна реконструкция, парк от края на XIX век. Целта на конкурса е не просто реновация на пространството, а създаване на стратегия как всички тези пластове да се обединят в едно активно функциониращо, привлекателно и категорично съвременно място.

Идеята е да се създаде стратегия за пространството, така че археологията, историческите пластове и съвременният град да съжителстват безконфликтно, търсят се дейности, които да превърнат площад „Централен“ в активно и живо място, заяви Жана Стоилова от WATA Association. Тя допълни, че конкурсът е свободен и безплатен, а анонимността е гарантирана. Подаването на документите ще става онлайн, както и част от журирането.

Председателят на Общинският съвет арх. Илко Николов поздрави Общината за подхода и за пътя, по който е тръгнала в търсене на решения за площад „Централен“.

Искаме този конкурс да бъде платформа за изгряващи звезди,  обещаващи архитекти, които имат реализирани проекти зад гърба си. Опитваме се да направим прецедент за реализиран конкурс на голямо обществено пространство в България, допълни Любо Георгиев.

От своя страна директорът на платформата „Едно“ Асен Асенов заяви, че очаква голям интерес от цял свят, защото е престижно за всеки архитект в биографията си да има участие в подобен конкурс.

Повече информация за сроковете, журито, критериите и материалите могат да се намерят на специално създадения сайт http://plovdivsquare.com

8,238 total views, no views today