Начало Пловдив днес Стартира реконструкцията на емблематичната сграда на Етнографския музей

Стартира реконструкцията на емблематичната сграда на Етнографския музей

etnografski_1

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде официалния старт за изпълнение на проекта за реконструкция и реставрация на Етнографския музей – един от най-емблематичните и посещавани туристически обекти в Стария град.

Първият етап, който се очаква да приключи до края на лятото, включва ремонт на покрива с хидро и топлоизолация, като за целта в общинския бюджет са заложени 120 хил. лв.

Това е особено важна задача, тъй като при сегашното окаяно състояние на покрива след силни валежи се появяват течове и това налага насред уникалните със своята стилна възрожденска подредба стаи да поставяме пластмасови кофи за дъждовна вода, обясни директорът на музея Ангел Янков, който благодари на Община Пловдив за откликването на поставените проблеми.

На следващия етап се предвижда реставрация на фасадата и подовете на сградата.

Със своята уникална фасада и прекрасния си зелен двор Етнографският музей присъства във всички рекламни материали на Пловдив и се радвам, че дойде ред за неговата реконструкция, която е сред приоритетите ми още от началото на мандата, но трябваше за започнем от други също важни обекти в Старинен Пловдив като къщите „Клианти“ и „Хиндлиян“, които бяха в много по-трагично състояние, посочи инж. Иван Тотев.

Етнографският музей се помещава в някогашната Куюмджиева къща, построена през далечната 1847 г. от майстор Хаджи Георги. Тя е типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща. Специалистите я определят като връх на бароковата архитектура у нас. Неин собственик бил богатият пловдивски търговец Аргир Куюмджиоглу.

Сградата е с внушителни размери: четири етажа, всеки с площ от 570 кв. м., два големи салона, 12 стаи (всички с уникални дърворезбовани тавани) и над 130 прозореца. В края на XIX век къщата става девически пансион, а по-късно – шапкарска фабрика, оцетна фабрика, склад за брашно. През 1930 г. е откупена от тютюневия търговец Антонио Коларо. През 1938 г. по инициатива на кмета Божидар Здравков Пловдивската община и Министерството на народното просвещение подписват протокол за създаване на Общинска къща-музей, чийто приемник сега е Регионален етнографски музей – Пловдив. От 1943 г. къщата-експонат е отворена за посещения.

Уникалната сграда днес е национален паметник на културата. Само през 2014 г. музеят е бил посетен от над 60 хиляди души, а резултатите от началото на 2015 г. са още по-оптимистични, посочи директорът Ангел Янков.

7,107 total views, no views today