Начало Пловдив днес Стефан Стоянов: Членството в ЕС е най-голямото политическо постижение за България

Стефан Стоянов: Членството в ЕС е най-голямото политическо постижение за България

конференция_ПУ (3)

„Членството на България в Европейския съюз е най-голямото политическо постижение на България и за 10 години буквално всичко се промени. Ние извървяхме огромен път и като общество, и като политическо система, и като икономика“, това заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ по време на научна конференция „10 години България в Европейския съюз – успехи и предизвикателства“. Той поздрави от името на кмета на Пловдив Иван Тотев участниците във форума, сред които – вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов, Заместник-областният управител Владимир Петров,  много студенти и преподаватели от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където се проведе срещата.

Какви са ползите от членството на България в ЕС – усвояването на кохезионните фондове и европейската солидарност, възможностите, които се предлагат – от търговията на най-големия пазар до свободата, която всеки един от нас има да работи, учи и пътува, бяха сред темите на разговорите.

 „През 1987-88г. българската икономика е около 20 млрд. долара. През 1997г., когато страната ни започна процеса по евроинтеграция и членство в НАТО, е 10 млрд. долара. Миналата година за първи път българската икономика достигна 50 млрд. долара“, посочи Стефан Стоянов. Той не пропусна да отбележи, че жизненият стандарт, минималната и средната работни заплати, пенсиите са се покачили в пъти. „Конкурентостта на икономиката е значително по-висока, а безработицата е безпрецедентно ниска. В Пловдив за миналата година отчетохме 3%“, заключи той.

„Във Вас ни е надеждата, защото Вие сте тези, които ще направите успешен европейския проект. 60 години той се развива, но не мислете, че той е веднъж завинаги даденост, а се променя през годините,“ с тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студентите от Факултета по икономически и социални науки.

Дискусията по време на конференцията засегна процесите, които се случват в съседните страни в Източна Европа и ролята на България като гарант за сигурността. Разбира се не беше подмината темата за ползите от членството в ЕС и предизвикателствата от това.

конференция_ПУ (4) конференция_ПУ (1)

 

7,170 total views, no views today