Начало Пловдив днес С празник в Цар-Симеоновата градина Пловдив отбеляза Световния ден на водата

С празник в Цар-Симеоновата градина Пловдив отбеляза Световния ден на водата

svetoven den na vodata (10)

Под мотото „Защо хабим водата“ се проведе тазгодишният Световен ден на водата. Той беше отбелязан с детски празник пред Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина. Много ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“, основно училище „Райна Княгиня“, от СУ „Св. Патриарх Евтимий”, ОУ „Елин Пелин”, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Пенчо Славейков“ демонстрираха своите иновативни идеи за това как виждат икономичното използване на питейната вода, представиха интересни екологични макети и проекти, които показаха как да не хабим водата и това да бъде забавно.

“Разумно да харчите водните ресурси, не само в страната, но и на цялата планета,“ призова заместник-кметът Георги Титюков.

„Водата винаги е свързана с растенията и животните, което ни показва, че без водата животът на Земята е немислим. Отговорността е на всички нас, хората и институциите да опазваме водата, да не замърсяваме водните ресурси и да я използваме разумно“, подчерта заместник-министърът на околната сред и водите Ренета Колева. Тя уточни, че водата се хаби най-много от битови и индустриални нужди. „Продължават инвестициите в инфраструктурни проекти за подобряване качеството и живота по ОП “Околна среда“ и изграждане на пречиствателни станции. Предстои до един месец подписването на договор с Община Пловдив за водния цикъл на града“, съобщи заместник-министър Колева.

Експерти на Басейнова дирекция и РИОСВ – Пловдив бяха на разположение през цялото време по време на празника, за да отговарят на въпроси, свързани с екозаконодателството. Представители на сдружение „Зелени Балкани“ разполагаха с интересни материали за природата и нейните обитатели.

На събитието присъстваха още доц. Стефан Шилев – директор на Регионална инспекция по околна среда и води – Пловдив, инж. Георги Семерджиев – директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, инж. Спартак Николов – управител на „ВиК“ ЕООД – Пловдив.

6,918 total views, no views today