Начало Пловдив днес С празнично шествие и богата програма Пловдив отбеляза 24-ти май

С празнично шествие и богата програма Пловдив отбеляза 24-ти май

praznik_24052015 (1)

Тържествено и мащабно Пловдив отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничният 24-ти май започна в актовата зала на Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“, където кметът на инж. Иван Тотев и председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов връчиха почетните знаци и значки на отличени преподаватели, учебни и детски заведения, културни деятели. След церемонията  присъстващите се отправиха към храм  „Св. Св. Кирил и Методий“, където Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия.

„Голямо е значението на Пловдив за духовната просвета”, заяви митрополит Николай в приветственото си слово на тържеството пред паметника на Светите братя. Той припомни историята на първото честване на този ден през 1851 година в църковното епархийско училище в Пловдив. „Съвсем наскоро Пловдив беше провъзгласен официално за Европейска столица на културата и това никак не е случайно, това е промислително. Ние рядко си даваме сметка какви дълбоки, духовни импулси извират от историческите недра на този град, благословен със Светия дух. Подобава да изкажем благодарност и на градската управа, на всички общественици и на членовете на екипа на фондация „Пловдив“ – 2019 за неуморния труд, смирение и търпение, за да може нашият град да бъде провъзгласен за Европейска столица на културата”,  каза още Негово Високопреосвещенство.

От своя страна кметът на Пловдив инж. Иван Тотев приветства присъстващите с най-светлия, най-красивия и най-емоционален празник – 24-ти май. Той подчерта, че тази година Пловдив посреща Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост като горд носител на престижната титла Европейска столица на културата през 2019 година.

„През изминалите години всички ние работихме усилено, за да стигнем ЗАЕДНО до този успех. Защото духът на всеки град го носят неговите граждани. Вие, уважаеми преподаватели, деятели на културата, хора на словото, на перото и четката, хора на  просветата и науката сте тези, които с всекидневната си дейност последователно и упорито, частица по частица, градите с постоянство тази неповторима атмосфера на Пловдив. Предавате любовта си към нашия уникален град на тези млади и умни деца, за да я пренесат през времето” , заяви още кметът Иван Тотев и пожела: „Уважаеми учители и деятели на културата и науката, дълбок поклон пред Вас и Вашия неуморен труд. Скъпи ученици, следвайте мечтите си и отстоявайте своите идеали”.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника под звуците на химна „Върви, народе възродени!” започна празничното шествие по главната улица на Пловдив, което бе аплодирано от многобройните граждани. В него се включиха ученици и преподаватели от пловдивските учебни и детски заведения. В 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ започна празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс – Пловдив.

6,168 total views, no views today