Пловдив – Пампорово

На 42 км от Пловдив и на 15 км от Бачковски манастир по пътя за Смолян, се намира Нареченски бани – балнеологичен курорт, в който се лекуват множество заболявания – нервни, ,ендокриннообменни и др. Минералната вода е с температура от 20,5 до 31,2 градуса по Целзий, с висока радиоактивност, достигаща до 130 емана. Курортът разполага с балнеосанаториуми, почивни станции, хотели, квартири и открит плувен басейн с минерална вода.
На около 26 км от Нареченски бани се намира природният феномен Скалните мостове или още известен като Чудните мостове - внушителни естествени каменни образувания, наподобяващи мостове. Първият мост представлява огромен отвор с височина на свода 45 м и ширина 35 м, вторият мост е с височина 30 м и е по-тесен. В близост има хижа, бунгала и ресторант.
На 70 км от Пловдив се намира град Чепеларе – град с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра. В последните няколко години той се утвърждава като един от водещите ски-курортни центрове в България, разполага с много хотели, почивни домове, красиви вили. Тук се намира и единственият в България музей по спелеология.
Пампорово е разположен във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка ( 1926 м ). Намира се на 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С. На връх Снежанка е построена телевизионна кула с панорамен ресторант, от който при ясно време се виждат пределите на съседна Гърция. В Пампорово основният туристически поток е през зимните месеци, защото курортът е пригоден предимно за ски-спортове. Почти всички ски-писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април. Заради красивата природа курортът се посещава от много туристи и през летните месеци. Курортен комплекс Пампорово предлага отлични условия за планинско колоездене, за пешеходни турове, за спортен риболов и региона на Родопите е истинско откритие за любителите билкари и гъбари. Курортът разполага с над 20 хотела, вили и почивни станции.

31,403 total views, no views today