Начало Събития Тържествено отбелязване на 164-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Тържествено отбелязване на 164-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Plovdiv 2015 - Пловдив 2015

На 31 януари 2018 г., сряда, от 11.00 часа, в град Пловдив ще бъде отбелязана 164-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе Антон Баев – Председател на Дружеството на пловдивските писатели, а водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив Симеон Алексиев.
За участие в церемонията и полагане на венци и цветя за почитане на паметта на Стамболов са поканени Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет-Пловдив, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони,Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

Антон Баев
Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“. Специализирал регионална журналистика по програма на Iowa State University и United States Information Agency (1994). Доктор по българска литература от Института за литература при БАН (2009). Автор е на романите: „Американци“ (1997), „Белези от българин“ (2006), „Рай друг не чакай“ (2014), „Светата кръв“ (2016), „Истинската история на Спас Господов“ (2017) и „Berliner Geschichten. Emigrantenroman“ (2017); на книгите с разкази „Жени и планети“ (2005) и „Victor Bulgari. Traumen in Berlin“ (2010); на стихосбирките „Снежни сигнали“ (1988), „Гърбът на мрака“ (1991), „Ездачът, нощта и пустинята“ (1995), „Разпъване на Одигитрия“ (1998), „Целият свят и други апокрифи“ (2002), „Даровете на света. Нови апокрифи“ (2004), „Dunya Nimetleri“ (2011) и „Дневник на Корабокрушенеца“ (2012); на монографиите „Иван Пейчев. Романтична формация. Романтически мотиви“ (2010) и „Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов“ (2015); на книгата с фрагменти „Ноев ковчег. Книга от глоси“ (1999). Негови литературни творби и отделни книги са превеждани на немски, турски, английски, испански, италиански, гръцки, сръбски, албански, македонски и руски. Дългогодишен зам.-главен и главен редактор на в. „Марица“; основател и главен редактор на информационните сайтове Plovdiv-online, Karlovo-online, Asenovgrad-online и многоезичния сайт за литература PlovdiLit. Председател на Дружеството на пловдивските писатели и член на УС на Фондация „Пловдив 2019“.

ДАТА: 31 януари 2018 година, сряда
ЧАС : 11.00
МЯСТО: Паметник на Стефан Стамболов – пл. „Стефан Стамболов“ (пред община Пловдив)
УЧАСТВАТ: Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци
СЛОВО: Антон Баев – Председател на Дружество на пловдивските писатели
ВОДЕЩ: Симеон Алексиев – актьор от Драматичен театър – Пловдив
ПРИСЪСТВАТ: Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общински съвет-Пловдив, зам.-кметове и представители от Общината, кметове на райони, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани.

8,789 total views, no views today