Начало Пловдив днес Уникален римски шлем бе върнат в Археологическия музей на Пловдив 21 години след кражбата му

Уникален римски шлем бе върнат в Археологическия музей на Пловдив 21 години след кражбата му

rimska_maska_shlem_25042016

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов официално представи уникална сребърна маска от I век след Христа, която беше върната в музея 21 години след кражбата й. Това се случи благодарение на сектор „Трафик културни ценности” към ДАНС, с чиито усилия миналата година маската беше открита при опит да бъде изнесена от страната. От утре пловдивчани и гостите на града ще могат да я видят, ако посетят постоянната експозиция на Регионалния археологически музей.

В цял свят има три такива маски. Тази е една от най-красиво изработените и представлява параден шлем. Другите две се намират в Германия и Франция. Служила е при церемонии и паради, извършвани в миналото. Цената на подобни шлемове варира между 2 и 3 милиона евро.

През 1995 година е открадната след извършен въоръжен грабеж от музея. Служителите на ДАНС откриват маската в много лошо състояние. Шлемът и самото лице са били счупени, поради което се е наложило реставрация, но маската вече е възстановена в много добър вид, така че да се придобие ясна представа за нея.

Ценният експонат е открит при разкопки на могила в квартал „Каменица“ през 1905 година от тогавашния директор на музея Борис Дякович. Целият гробищен комплекс, където са намерени златни венци и пръстени, са италийски внос и представляват погребален дар на знатен тракиец.

В постоянната експозиция може да се види и бронзовият шлем с митологичните украси, който беше открит при Брестовица, благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив. Така нашият Археологически музей стана един от най-богатите, тъй като подобни експонати са изключително редки. Не случайно Пловдив е бил един от най-красивите римски градове в миналото.

Според директора на музея доц. Костадин Кисьов няма друг такъв случай на върнат експонат, откраднат преди повече от 20 години. Може би само една кражба на златен експонат от нумизматичния музей в Атина, но в рамките на 5 години е върнат. Той заяви, че продължават процесуалните следствени действия, тъй като става въпрос за международен трафик на културни ценности.

13,958 total views, no views today