Начало Пловдив днес Церемонията по откриването на Колодрума на живо по БНТ в неделя

Церемонията по откриването на Колодрума на живо по БНТ в неделя

presk_kolodruma1

20 колоездачи от 20-те отбора, участници в 64-тата колоездачна обиколка на България, ще финишират на 30 август /неделя/ пред Многофункционалната спортна зала на Пловдив и ще навлязат символично на пистата.

Това ще е началото на официалната церемония по откриването на уникалното спортно съоръжение, която ще бъде предавана два часа на живо по каналите БНТ и  БНТ HD на Българската национална телевизия, стана ясно по време на първата пресконференция в залата за пресконференции на първия в Източна Европа покрит колодрум.

Построяването на тази зала беше една от най-амбициозните ми задачи през този управленски мандат и съм щастлив, че като резултат се получи едно истинско бижу, в което още утре започва първото голямо спортно събитие – Световното първенство по таекуон-до, сподели кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

През последните години в България се появиха много зали и други прекрасни спортни съоръжения, но Пловдивската наистина е уникална с това, че освен предназначението си за 20 вида спорт  има и Колодрум от олимпийска класа, заяви продуцентът в БНТ Методи Манченко.

Концертът-спектакъл за откриването е с много спортни елементи. Участието на Пловдивската опера ще придаде тържественост. Със своите изпълнения ще радват публиката дует „Ритон“, DEEP ZONE PRODJECT, както и група P.I.F. с емблематичната си  песен „Някой кара колело“ .

Очаква се Пловдив да е центърът на възроденото българско колоездене. Затова и като част от грандиозния спектакъл са включени опитите за подобряване на републиканските рекорди по колоездене на 200 м летящ старт и на километър от място. Страхотни дисциплини, които не могат да се видят навсякъде. Човек настръхва, като си помисли, че това нещо може да го изпита в България, коментира Методи Манченко.

Чувството да караш по тази писта наистина е уникално, призна състезателят и капитан на отбора „Цар „Симеон“ Пламен Димов, който в 21-годишния си опит като колоездач е опитал всички колодруми и шосета в Европа. По думите му, сибирската лиственица е възможно най-добрият материал, а качеството на дървото е предпоставка за световни рекорди.

Директорът на Пловдивското колоездачно дружество „Цар Симеон“ Йордан Зашев показа запазеното от 1901 г. знаме и се обърна към кмета инж. Иван Тотев с предложение за бъдещо изграждане на Музей на спорта в Пловдив.

Кметът благодари на генералния спонсор на събитието „Белла България“ и на всички фирми партньори. За мен е огромна радост, че бизнесът в Пловдив живее с тръпката и с емоциите на града и ни подкрепя в този момент, подчерта той. „Нова Трейд” ЕООД осигурява изворна вода „Бачково“ за всички присъстващи на церемонията, а фирма „Драг“ – три велосипеда на стойност 5000 лв. за томболата при откриването.

На церемонията са поканени всички спортни величия на Пловдив, сред които се откроява великолепното световно трио Христо Стоичков – Стефка Костадинова – Йордан Йовчев.

7,803 total views, no views today