Начало Събития Започна 7-та Международна среща за туризъм в Пловдив

Започна 7-та Международна среща за туризъм в Пловдив

16730_1Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри днес официално 7 -та Международна среща за туризъм. В зала „Проф. Арх. Йолов” на хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”  присъстваха представители на 90 компании от туристическия бранш от 17 държави, както и медии. До неделя, те ще представят своите продукти и  ще се запознаят с условията и възможностите, които предлага Пловдив. В програмата е предвидена обиколка на някои от най-знаковите обекти в града – Римския стадион, Античния театър, Одеона, Малката и Голямата базилика, Капана.

„Това е едно устойчиво във времето събитие – 7 срещи за 4 години, след които постоянно отчитаме участие на нови компании от нови държави. Това означава по-голям интерес към града ни и повече туристи в Пловдив. От този форум произлязоха и много позитивни новини в най-авторитетните световни медии. Събитието, не на последно място дава възможност за много контакти. Ръстът на туристи в Пловдив е стабилен и устойчив, като за тази година отчитаме  6 % ръст на туристите и 8 % на нощувките – тоест, увеличаваме престоят на хората тук. Старият град бе обявен за най-посещаваната туристическа атракция в България. Нашите цели са високи. Искаме да откриваме нови атракции в града всяка година, за да може всяко завръщане в Пловдив да е ново и интересно. През следващата година започваме работата по Небет тепе, премахваме павилионите до Пощата, за да се осигури връзката между Одеона и Форума. Възлагаме техническия проект за пълното преобразяване на площад „Централен“ и на Голямата базилика. Всички тези обекти, постепенно ще бъдат включени в туристическите маршрути на Пловдив“, каза на откриването кметът на града инж. Иван Тотев.

„Предизвикателствата пред Общината са много големи, но през следващите 4 години ще продължим този ръст. Пловдив ще кандидатства с Голямата базилика пред ЮНЕСКО. Реконструкцията вече започна, със средства, осигурени от фондация „Америка за България“. През 2019-та, когато Пловдив ще е Европейска столица на културата, градът ще има още един уникален обект, вписан в културното наследство на ЮНЕСКО“, коментира още инж.Иван Тотев.

Една от основните цели на Международната среща е представянето на Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и града ни за първи път. Презентацията за най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив бе изнесена от заместник-кмета по “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” Стефан Стоянов.

Сред новите обекти, които са променили туристическата и културна карта на града, през последните 4 години са  Римският стадион, Малката Базилика, Цар Симеоновата градина и новата водна атракция „Пеещите фонтани“, основно реконструирания Природо- научен музей с 3 D планетариум, Кварталът на творческите индустрии „Капана“, първата карта за винен туризъм в България, многофункционалната спортна зала „Колодрума“.

„Кварталът на творческите индустрии изживя истински ренесанс . „Капанът“, със своите близо 60 локации е едно от големите постижения на Общината. Друга пловдивска гордост е съставянето на първата в страната, карта за винен туризъм. В момента се работи по разширяване на маршрутите в нея, а самата нова карта ще бъде представена през пролетта.“ Акцентирайки на винения туризъм, заместник-кметът Стоянов не пропусна да покани гостите да се включат в проявите и дегустациите на  фестивала „Дефиле на младото вино“, който официално се открива утре, в 14 часа на Лапидариума в Стария град, от председателя на 43-то НС г-жа Цецка Цачева.

В презентацията си, Стефан Стоянов представи и някои от бъдещите проекти на Община Пловдив. Сред тях са пълното разкриване на най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите и включването й в списъка на обектите, признати за културно наследство от ЮНЕСКО;  реконструкцията на площад „Централен“, извеждането на археологическите богатства на пластовете, на места до 6 метра дълбочина, и излагането им в подземен музей;  Вторият гребен канал, разширяването на прилежащия парк, както и новата модерна зоологическа градина, по която в момента се работи.

„Пикът на събитията по повод Европейска столица на културата – 2019 предстои,  заедно с реализацията на близо 60 отделни проекта в областта на културата и социално-обществената сфера. Титлата даде видимост на Пловдив, каквато не сме имали никога, даде и по-голяма видимост на България“, категоричен бе Стоянов.

„Като включим и културния календар на Пловдив, с който се гордеем, с неговите 100 събития, 36 международни фестивала, ренесансът, който изживява Държавна опера – Пловдив,  събитията за ЕСК – 2019, всичко това ни дава основание да се надяваме, че ще удвоим и утроим броя на туристите. Предстоят ни няколко много интересни години и аз вярвам, че ще продължим да развиваме успешно този процес“, каза заместник-кметът.

Преди началото на двустранните срещи, Фредерик Готие, френски винен журналист и директор „Международни комуникации” на Concours Mondial de Bruxelles  изнесе презентация за най-престижния, независим винен конкурс в света, на който Пловдив ще бъде домакин от 28-ви април до 1-ви май 2016 г. Очакват се над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности, които ще дегустират и оценяват над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни. Основната програма на Конкурса включва професионални дегустации, а съпътстващата – тематични работилници и посещения на винарски изби и лозя в страната, както и на културно-исторически и археологически забележителности в България.

7,149 total views, no views today