„Загаси светлините, отвори очи за планетата!“ на 25 март 2017 от 20:30ч. до 21:30 ч.

Източник: WWF България, Национален организатор на инициативата Часа на Земята
Знаете ли, че в България най-голяма част от енергийния микс се покрива от остарели топлоелектрически централи и атомната електроцентрала. Тези блокове на ТЕЦ и АЕЦ не могат просто да бъдат пускани, когато има нужда от ток, те работят целодневно. Целта е да има достатъчно ток в моментите, когато потреблението е най-голямо и това дава основание да не се затварят крайно замърсяващите ТЕЦ-ове с много ниска ефективност, които не са модернизирани.
Върховото потребление се покрива и от големите държавни водноелектрически централи, а рязкото изпускане на големи обеми от язовирите причинява приливни вълни, които имат редица въздействия върху околната среда. Хидравличният шок може да бъде изключително вреден за живота в реката и за естествения ѝ отток.

Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 25 март поставим началото!

Ето няколко прости правила, които всеки от нас може да спазва:
1. Избирайте електроуреди от по-висок клас за енергийна ефективност. Това ще ви спести пари от сметката за ток.
2. Използвайте функциите за пестене на енергия на съвременните електроуреди. Повечето перални и миялни машини вече имат функция „отложено изпълнение“, което позволява да ги настроите така, че да работят през нощта, когато тарифите са значително по-ниски.
3. Не поддържайте стайна температура, твърде различна от тази навън. Много хора имат навика през зимата да затоплят до 25–28 градуса вкъщи, а през лятото да настройват климатика на 15–18 градуса. Освен че е скъпо и вредно за природата, подобна разлика никак не е здравословна.
4. Използвайте онова, от което наистина имате нужда. Старайте се да ограничите употребата на опаковки. Наистина ли държите например бананите да са в найлонова торбичка, която изхвърляте веднага? Производството на опаковки изисква ресурси, а пластмасата остава на Земята дълго след нас.
5. Говорете на тази тема с роднините и приятелите си. Ценно е да споделите онова, което знаете, а бихте могли да научите полезни неща и от тях.
6. Бъди говорител за климатичните промени сред приятелите си. Можеш да използваш комплекта от инструменти, които са качени на линковете по-долу в таблицата за различните социални мрежи и имейл подпис. Използвай хаштаг #ЧасътНаЗемята в социалните мрежи:

no
  • Facebook
  • Twitter
  • Tumblr
  • Google+
  • Youtube
  • Email

no
 

 

Видео 1: ЗАГАСИ СВЕТЛИНИТЕ, ОТВОРИ ОЧИ ЗА ПЛАНЕТАТА!

Видео 2: ЗАГАСИ СВЕТЛИНИТЕ, ОТВОРИ ОЧИ ЗА ПЛАНЕТАТА!

 

2,014 total views, 4 views today