Home Събития Започват “Дни на тракийската култура” в Пловдив

Започват “Дни на тракийската култура” в Пловдив

plakat-A3

За шеста година ТРАКАРТ организира фестивала, включващ конференции, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации.

За шеста година ТРАКАРТ организира фестивал „Дни на тракийската култура“. Изданието през 2018 г. започва на 20 юни и продължава с богата програма до 26 юни.

Официалното откриване на фестивала е на 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион с концерт „Среща на цивилизации“. За първи път ще бъде представено богатството на хетската култура с концерт на Хетски ансамбъл, изпълнения на живо на исторически хетски инструменти и дефиле „Следите на хетите“ с костюми с изображения от хетски релефи със съвременна адаптация.

Акцент на откриването е детското творчество, представено от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция, концерти, театрални постановки, изложби, излъчване на филми, демонстрации.

На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ започва международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

В програмата интерес предизвикват изложбите: Изложба “Пътешествие във времето”, посветена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол; Фотоизложба “Неразказаната приказка за българската история”; Фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“, Изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“; Изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Филмите, които ще се представят на публиката са на Цветан Симеонов – журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.

Театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ – актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.

„Сердарят“ е написан от Григор Пърличев на катаревуса – средновековния гръцки литературен език. Поемата спечелва лавров венец на поетическия конкурс в Атѝна през 1860 година. Призът тогава е равностоен на днешната Нобелова награда за литература.

Музикалните изпълнения на Дамски Хор „Тримонциум“с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната програма, а в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 – Европейската година на културното наследство и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 .

Осъществява се с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио КатраFM.

Входът за всички събития е свободен.

5,930 total views, no views today