Home Събития АМЕРИКАНСКИЯТ СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ ОЧАРОВА ЕВРОПА И СВЕТА ОТ ПЛОВДИВ

АМЕРИКАНСКИЯТ СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ ОЧАРОВА ЕВРОПА И СВЕТА ОТ ПЛОВДИВ

27.03. Индустриален балет

SPOTLIGHT: USA представя за първи път 9 интригуващи компании и хореографи от САЩ
в Града под тепетата между 26 и 28 март

България посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц между 26 и 28 март в Пловдив с 9 спектакъла, избрани от престижно международно жури. Всяко представление ще дебютира както пред българските зрители, така и пред директори на театри и фестивали от цял свят, които ще посетят Пловдив специално заради събитието. Селектираните танцовите компании отразяват многообразието на стилове, каузи и артистични гласове на съвременната сцена в САЩ. SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц се организира от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK в сътрудничество с Община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Генерален партньор на проекта е Фондация „Америка за България“. Организаторите благодарят и на Посолството на САЩ в София, Trust for Mutual Understanding и Mid Atlantic Arts Foundation.

На 26 март (понеделник) от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ танцовата компания CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис ще представи спектакъла БУЙНА ВОДА, който ще насочи вниманието към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Вдъхновен от последната пиеса на Шекспир “Бурята“ и афро-кубинския бог на вятъра и стихиите, Ойя, представлението показва как хората взаимодействат с околната среда и едни с други. Очаквайте музика на живо, впечатляващи визуални ефекти, хип-хоп и социални танци.

На следващия ден, 27 март (вторник), програмата продължава отново в 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ с ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Kate Wallich + The YC от Сиатъл. Според критиците „Черният лебед“ на Кристофър Нолан среща Nine Inch Nails на Трент Резнър в хореографията на Кейт и движенията на танцьорите ѝ, а когато участват и музикантите на Джони Гос всеки присъстващ мигновено се потапя в бунтарския индустриален ритъм на Сиатъл от 80-те и 90-те. Бас китари, барабани и синтезатори съпровождат това наелектризиращо съчетание от класически и съвременен балет, атлетизъм, клубна и поп култура.

В сряда, 28 март, отново от 20:00 ч. на същата сцена се качват Dance Heginbotham от Ню Йорк, които ще представят спектакъла ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА. Представлението проследява и изследва различни епизоди от човешката история, като тръгва от Помпей и изригването на вулкана Везувий и достига до идеите на Ницше и бурните двадесет на XX в. Създателите му гледат с въображение и хумор на живота, смъртта и стремежа да опознаеш и двете. Майра Калман е художник, колумнист на New York Times и автор на книги, а Джон Хегинботам е сред водещите танцьори и хореографи в САЩ.

Билети за тези три спектакъла може да закупите още днес онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay. До края на месец февруари цената на билета ще е 10 лв. Препоръчва се предварително закупуване. Очаквайте повече подробности за останалите представления, част от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц.

В SPOTLIGHT: USA кандидатстваха над 50 танцови компании от САЩ. Финалната селекция включва: CONTRA-TIEMPO (Лос Анджелис), Christine Bonansea Company (Ню Йорк), Dance Heginbotham (Ню Йорк), Degenerate Art Ensemble (Сиатъл), Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), Kate Wallich + The YC (Сиатъл), Palissimo Company (Ню Йорк), Tahni Holt Dance (Портланд) и (Филаделфия). Членовете на международното жури са: Марк Оливе Лопез, театрален програматор в Mercat de les Flors (Испания); Ивона Кройцманова, основател и директор на Tanec Praha (Република Чехия); Феликс Витек, бивш директор на internationale tanzmesse nrw (Германия); Карен Чунг, директор на China Dance Development Project в City Contemporary Dance Company (Хонконг); Балаж Арато, мениджър на Националния танцов театър на Република Унгария; Антонело Тудеско, артистичен директор на CollettivoNada (Италия).

За AMERICAN DANCE ABROAD
American Dance Abroad е национална организация, която работи за безпристрастен културен диалог между американските танцови артисти и компании и техните колеги по света. Организацията осигурява различни възможности за стимулиране на художествените търсения и културния обмен. Тя е създадена като тактически отговор на упадъка на американското танцово изкуство на глобалния пазар, според стратегическия документ Dance America: An International Strategy for American Dance, изготвен от директорите на American Dance Abroad Каролелинда Дики и Андреа Снайдер през 2009 г.

ONE DANCE WEEK и Фондация ЕДНО за култура и изкуства
ONE DANCE WEEK стартира през 2008 г. и е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства, чиято мисия е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание.

За Фондация „Америка за България“
Фондация „Америка за България“ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е създадена през 2009 г. Тя е пряк наследник на Американския инвестиционен фонд, чиято успешна дейност в продължение на повече от 20 години създава капитала, с който оперира Фондацията днес. Това позволява „Америка за България“ да бъде напълно независима и самостоятелна институция. От създаването си до днес Фондацията е инвестирала над 200 млн. долара, за да подпомогне укрепването на динамичната пазарна икономика и институциите на демократичното общество в България чрез подкрепа на инициативи в шест области: „Образование“, „Гражданско общество и демократични институции“, „Развитие на частния сектор“, „Изкуство и култура“, „Културно наследство и туризъм“ и „Социална сфера“.

7,090 total views, no views today