Home Събития Българските обредни хлябове във фотоизложба „Добре дошли в България!”

Българските обредни хлябове във фотоизложба „Добре дошли в България!”

hisartur_plakat_A3_v4-01

От 4 до 30 април 2018 г. в Галерия „Пловдив“ на Дружество на пловдивските художници, гражданите и гостите на града могат да се запознаят с магията на българските обредни хлябове чрез фотоизложбата „Добре дошли в България!“, един вълнуващ фоторазказ за хляба като символ, като връзка между поколенията и съпътстващ знак на всеки ритуал.

„Надали има по-подходящ период за реализиране на тази уникална изложба от навечерието на Възкресение“ подчертават организаторите. Откриването на изложбата е на 4 април от 18 ч. в галерия „Пловдив” във фоайето на сградата на Общински съвет .

Експозицията е реализирана по проект на Община Хисаря във връзка с Българското председателство на ЕС и е своеобразна покана към чуждестранните делегати да опитат автентичния български вкус и да се докоснат до запазените традиции в регион Тракия.

Любопитен факт е, че авторите на идеята канят 12 жени от град Хисаря и селата Паничери и Старо Железаре, които да изработят обредните хлябове, а фотографът Петер-Николай Мотичка пресъздава атмосферата на българските традиции. Изложбата включва 30 фотоса на обредни хлябове за различни празници и характерни традиции от регион Тракия. Фокусът е поставен върху обредния хляб и особеното място, което той заема в българските традиции. Няма празник, няма български ритуал или събитие без пита със специална украса от древни символи и наричания. Хлябът е душата на България, нейната същност и посока. Където и да се намираме по света, хлябът е кодът, който ни свързва. Това е най-вкусния спомен от детските години, който всеки българин носи в сърцето си и предава на своите деца. Затова посрещаме всеки гост с хляб и сол. Експозицията в галерия „Пловдив” може да бъде видяна до 30 април.

Обредни хлябове

9,870 total views, no views today