Home Пловдив днес СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ПЛОВДИВ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПОЧИСТВАНЕ И МАРКИРАНЕ НА ДАНОВ ХЪЛМ

СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ПЛОВДИВ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПОЧИСТВАНЕ И МАРКИРАНЕ НА ДАНОВ ХЪЛМ

ЛЕКЦИЯ

В деня на околната среда – 5 юни, Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив реализира акция по почистване и обозначаване на границите на природна забележителност Данов хълм с лентова маркировка, нанесена с боя върху дървета, камъни или огради. Обозначаването на пределите на защитените територии е част от изискванията на Закона за защитените територии, за тяхното управление в категория „Природна забележителност“, каквито са Данов хълм, Младежки хълм и Хълмът на Освободителите.
Маркирането представлява две цветни ивици – бяла и червена с широчина по 3 см и абревиатура на категорията на защитената територия ПЗ (Природна забележителност), а мерките са съгласувани с РИОСВ – Пловдив.
Работата на Данов хълм беше изпълнена съвместно със студенти от факултета по „Биология“ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и техните ръководители. Главен експерт Антония Данаилова от Дирекция „Екология“ и специалистът по орнитология Димитър Плачийски проведоха кратка лекция пред участниците за съхраняването на защитените територии като национално богатство.
С помощта на деветокласници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства те извършиха маркирането на границите.
С организирането на подобни акции се цели повишаване осведомеността на обществото за режима на защита, под който се намира природна забележителност Данов хълм. Община Пловдив отправя послание към любителите и посетителите на зелените зони в града за съхранението им и опазване на чистота в тях.
Призивът към посетителите на хълма е за отговорно поведение по време на разходките и престоя им. Съчетавайки функциите на градски парк за широко обществено ползване, паметник на парковото и градинското изкуство и защитена територия, опазваща биологичното разнообразие и уникалния характерен за хълма ландшафт, Данов хълм е станал знаков за град Пловдив като един от неговите основни символи. Обект на защита в него са и ценни растителни и животински видове, сред които балкански ендемити, видове включени в Червената книга на България, редки за страната растения и др

маркировка пз

табела

6,749 total views, no views today