Home Събития Френският град Ница черпи опит от Пловдив в опазване на културното наследство

Френският град Ница черпи опит от Пловдив в опазване на културното наследство

th-5706492720-1560x1040

През месец април, Пловдив ще бъде домакин на две мероприятия с френско съдържание в сферата на културата. Изложба с 14 информационни табла “Ница или изобретяване на туризма” ще бъде експонирана на оградата на археологическите разкопки пред Централна поща в периода 12 април – 31 май. Няколко дни по-късно, на 16 април, от 17 часа в ДК „Борис Христов“ ще се проведе българо-френска конференция на тема „Опазване на недвижимото културно наследство – преимущества и предизвикателства“. Идеята за двете прояви, които се осъществяват в сътрудничество с Община Пловдив е на Френския културен институт в България. Целта им е да бъде задълбочен процесът на сближаване между двата града – Пловдив и Ница във връзка с кандидатстването им за вписване в списъка на ЮНЕСКО за международно културно наследство.

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол вече бе включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, за което преди дни бе изпратено официално писмо от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО до министъра на културата Боил Банов. По този повод, освен изложба в Пловдив ще бъде проведена и конференция, в рамките на която българските експерти по културно наследство ще представят своя опит пред френските специалисти.

Изложбата „Ница или изобретяване на туризма” е дело на „Мисията Ница Световно Културно Наследство“ под ръководството на Жан-Жак Айагон, бивш министър на културата и комуникациите, в партньорство с Френския културен институт в България. Изложбата, която е на двата езика, представя различни етапи в развитието на френската „лятна столица“ като туристически център и е етап от вписването на кандидатурата на Ница в списъка на ЮНЕСКО.

Конференцията е насочена към студенти в сферата на изкуството, широката публика и експертите по опазването на културното наследство (урбанизъм, изящни изкуства), като е осигурен симултанен превод (френски – български).

В програмата на конференцията от 17 до 19 часа ще вземат участие арх. Петър Петров, делегиран представител на Екол дьо Шайо в Пловдив, Завеждащ курс за опазване на културното наследство в Пловдив, под патронажа на Екол дьо Шайот, французина г-н Америк Жьоди, представител на Мисията Ница Световно Културно Наследство, който ще изнесе презентация „Кандидатурата към ЮНЕСКО, дългосрочна процедура с цел опазване на културното наследство“ и изтъкнатият пловдивски реставратор Елена Кантарева, която ще представи презентацията „Процесът на реставрация и опазване на Малката и Голямата Базилики – кандидати за допълнителната листа на световното културно наследство“. В края на конференцията е предвидена дискусия с възможност за въпроси към лекторите – експерти по опазване на културното наследство. Входът за събитията е свободен.

th-5706489663-1560x1040

2 прикачени файла

6,842 total views, no views today