Знаете ли, че?

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

На гумите се дължи част от шума при преминаването на един автомобил. Избирането на гуми с добра шумова категория намалява отражението върху околната среда, когато шофирате.

В тази връзка е полезна следната информация:

Съгласно Европейски Регламент №1222/2009 за етикетирането на автомобилните гуми от ноември 2012 г. всички нови автомобилни гуми в Европа  се класифицират и етикетират със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. Етикетирането е сходно с това за домакинските уреди, като по този начин потенциалните купувачи могат да сравняват по-лесно типовите характеристики на гумите преди да извършат покупка.

Новата система за етикетиране е проста мярка с голяма полза за околната среда и потребителите, като в същото време разходите на производителите ще са минимални.

Горивна ефективност, сцепление с влажен път и шум

По подобие на европейската енергийна марка, етикетите на автомобилните гуми използват разделение по класове, вариращи от тези с най-добри показатели (зелен клас „А“) до тези с най-лоши (червен клас “G”). Освен че ще съдържат информация относно отражението на гумите върху разхода на гориво на колите, етикетите дават информация за нейните показатели при влажен път и за произвеждания шум при движение (в децибели).

От 1-ви ноември 2012 г. доставчиците на гуми за пътнически коли, както и за леки и тежки товарни автомобили (гуми тип C1, C2 и C3) информират потребителите за класа на горивна ефективност, сцепление с влажен път и произвеждания шум. Тази информация присъства на всички рекламни материали с технически характер, включително и на уебсайтовете. Настоящият регламент не се прилага за регенерирани гуми, професионални гуми за автомобили с висока проходимост, както и за състезателни гуми.

Всички гуми тип C1 и C2, произведени след 1-ви юли 2012 г., трябва да имат стикер или да бъдат придружени от етикет, когато се доставят от фабриката към магазин или гараж.

За разлика от домакинските уреди, гумите не винаги са изложени в магазините, затова европейските депутати настояваха дистрибуторите да бъдат задължени да показват етикета на купувача преди извършване на покупката, както и да го прилагат със или върху фактурата.

Безшумни гуми

За да се насърчи търсенето на гуми, които произвеждат малко шум, Парламентът успя да предоговори нов дизайн на пиктограмата за шум. Нивото на произвеждания външен шум при движение ще бъде посочен чрез намаляващи числа (шумът в децибели), отпечатани до черни вълни, излъчвани от високоговорител. Автомобилните гуми, произвеждащи малко шум (под 68 децибела), например ще бъдат етикетирани с една черна и две бели вълни до стойностите в децибели.

gumi1

Какво измерва категорията на ЕС за шум?

Категорията на ЕС измерва външния шум от гумата в децибели.

Шумов клас

Тъй като много хора не са запознати със стойностите в децибели, шумовият клас също е показан. Това категоризира гумата по отношение на европейските лимити за шум, които предстои да бъдат въведени.gumi2

1 черна вълна: тиха (3 dB или повече под европейския лимит)

2 черни вълни: средно шумна (между европейския лимит и 3 dB под него)

3 черни вълни: шумна (над европейския лимит)

Какво означават категориите?

Нивата в децибели се измерват по логаритмична скала. Това означава, че увеличение от само няколко децибела дава голямо отражение върху нивата на шума. Всъщност, разлика от 3 dB  удвоява силата на външния шум от гумата.

Помислете за хилядите автомобили, които се движат по нашите пътища всеки ден. Ако всички изберем гуми с по-ниска категория за шум, представете си колко по-тихи ще бъдат нашите градове и села?

10,855 total views, no views today