Начало Актуално Водосвет за здраве за децата от КСЗУ „Света Петка“

Водосвет за здраве за децата от КСЗУ „Света Петка“

водосвет_КСЗУ (2) водосвет_КСЗУ (5)

14.10.2021

По повод днешния празник – Петковден, в Комплекса за социално-здравни услуги „Света Петка“ бе отслужен водосвет за здраве на децата и специалистите, които се грижат всекидневно за тях.

„Вашата работа, помощта, която оказвате, е изключителна, защото всекидневната грижа за децата е важна за тяхното бъдещо развитие“, това заяви заместник-кметът Анести Тимчев пред присъстващите. Той благодари на директора Петя Вълчева и на нейния екип за професионализма и добротата, с които даряват хлапетата.

Дейността на комплекса за социално-здравни услуги „Света Петка“ е разпределена в Център от семеен тип за деца с тежки множествени увреждания с потребности от постоянни медицински грижи и  Дневен център за деца с тежки множествени увреждания, който се посещава и от външни потребители.

Заместник-кметът не пропусна да отбележи, че Община Пловдив ще продължава да подпомага комплексите за социални услуги в града и ще осигурява съществуването на тези центрове, които подкрепят децата и техните семейства.

„Радостно е, че въпреки уврежданията си част от децата, за които се грижим, биват осиновявани, с което добри хора им осигуряват семейство, обич и дом, а с нищо не може да се замени топлотата на семейното спокойствие и радост“, заяви Петя Вълчева и допълни, че само след няколко дена едно от децата ще бъде осиновено.

В момента в комплекса има 8 деца – някои от тях са постоянно пребиваващи, а други са с временна мярка „под закрила“. Осигурени са 24-часови постоянни медицински грижи в семейна среда, всекидневно специалистите провеждат рехабилитация, психологични и логопедични терапии. Комплексът разполага и с така наречената „сензорна стая“, в която има поставено специализирано оборудване, което стимулира усещанията при децата, техните когнитивни способности – концентрация, памет, внимание, мислене, емоция.

2,532 total views, no views today