Начало Пловдив днес Възстановиха Чалъковата къща с дарения на пловдивчани, отварят я за посещения

Възстановиха Чалъковата къща с дарения на пловдивчани, отварят я за посещения

chalukova_kusta_2 SONY DSC

Сдружението с нестопанска цел “Тракия” възстанови безвъзмездно Чалъковата къща в Стария Пловдив със собствени средства и с труда на членове на сдружението. Възстановеният дом на Чалъковия род е принос на сдружение “Тракия” към Пловдив – европейска столица на културата 2019 година.

Къщата днес е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била притежавана от известния род на Вълко и Стоян Чалъкови. За съжаление в продължение на повече от десетилетие историческият дом не е бил стопанисван добре от предишните наематели. При ремонта на Чалъковата къща изхвърлихме  камиони с отпадъци, а възстановителните работи ни отнеха почти една година, каза Иван Попов – председател на сдружение “Тракия”. Общата стойност на подарения от сдружение “Тракия” ремонт е над 250 000 лева, като тук не влиза цената на труда на доброволците от сдружението. С тези средства са ремонтирани всички помещения, покрива на къщата, както и градината, която сега изглежда прекрасно и придава на дома завършен и уютен вид.

Най-деликатната част от възстановяването на дома са полуизличените от времето и от небрежността човешка стенописи в Чалъковата къща. В продължение на 4 месеца трима художници-стенописци, преподаватели от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” работят всекидневно, за да поправят красивите рисунки по стените в дома. Това са Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова. “Заварихме стенописите в окаяно състояние, затова фотографирахме всеки запазен по стените щрих, така че да го възстановим като оригинала. Това, което липсваше сме зографисвали съгласно българските традиции и в духа на времето на Възраждането. За нас беше чест да поправим най-красивата част в Чалъковата къща и смятам, че ако чорбаджи Вълко можеше днес да я види, би останал доволен от направеното” – каза художничката Кристина Кутлова. Тримата художници-стенописци считат за свое професионално постижение рисунките в трите “алафранги” – ниши с яйцевидна форма, изискващи време и пълна професионална отдаденост. Цялостната възстановка на Чалъковата къща е извършена по проект, създане, одобрен и контролиран от Община Пловдив.

Възстановена в този вид къщата на Чалъковци ще бъде отворена за пловдивчани и туристи. За историята й разказват пана и снимки, изготвени от Стефан Шивачев – директор на Пловдивския исторически музей. “В Стария Пловдив – на Таксим и на Джамбаз тепе – Чалъковият род е имал доста имоти, някои от които са по-големи от този дом. Но всички те са изгорели при пожари през вековете. Останала е тази и в нея е живял внукът на Големи Вълко – родоначалник на Чалъковия род. Много хубава е идеята в музейната експозиция да бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, направена от пловдивски златар. Този пръстен е служел за печат и се е предавал от баща на най-голям син” – каза Стефан Шивачев. Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини. За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков “Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност”, издадена през 1935 година.

На празника по освещаването на обновената Чалъкова къща в Стария Пловдив, дарителите от сдружение “Тракия” са поканили петима наследници на рода Чалъкови от Копривщица. В продължение на 5 години сдружението наема и ще поддържа къщата, двора и възрожденския интериор в сегашния им вид и ще плаща наем на община Пловдив. В този срок влиза и първата година, в която са извършвани ремонтите на къщата. Сдружение “Тракия” заплаща също така и на един уредник, за да поддържа дома и да посреща гости.

= За Чалъковия род =

“ … Разбрах, че от Габрово няма да тръгне науката и да стигне в цяла България, но може да дойде от Филибе. Тогава ще покажем и ние грижата за нашата бъдна България, ще благодарим на отец Неофит, и той ще ни благослови. Ученици ще вземем от всеки български град, по 2-3 момчета, които са достойни…”

/п/ Вълко Тодоров

Пловдив, 23 април 1836 г.

/Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност, печатница “Добруджа” – Пловдив, 1935 г., автор Д-р Тодор Кесяков/

 Родът Чалъковци не произхожда от Пловдив, а от Копривщица, но именно в Пловдив оставят най-светлата си диря. Първи в Пловдив се установява през 1793 година Стоян Тодоров Чалъков, наречен Големи Стоян. През 40-те години на 19 век Големи Стоян и синовете му събират за султана данъка върху овцете и зърнените храни от Тракия, Мизия и Шоплука. През 1846 година Големи Стоян откупува от Високата порта правото да събира и десятъка срещу 400 000 гроша, които внася в хазната. Това обаче му носи приход 5 183 877 гроша /1200% възвращаемост/. За сравнение построената преди освобождението в София захарна фабрика струва 200 000 гроша. С даренията, прякото участие и наставленията на Големи Стоян са построени храмът “Света Богородица” в Пловдив и епархийското училище “Св. Кирил и Методий”, както и храмове и манастири в цялата страна.

Братът на Стоян – Големи Вълко идва в Пловдив през 1817 година и влиза в градската управа, като се занимава с уреждането на болниците, църквите и училищата. Става ктитор и надзорник на Рилския манастир, с негова помощ са изградени и възстановени храмовете “Св. Николай” и “Св. Петка” в Пловдив, както и “Св. Николай” в Бачковския манастир. С негови дарения са построени училището и болницата към “Св. Петка”.

10,784 total views, no views today