Начало Събития В Пловдив започна юбилейна научна сесия за Иван Евстратиев Гешов

В Пловдив започна юбилейна научна сесия за Иван Евстратиев Гешов

1

В Пловдив се провежда юбилейна научна сесия на тема „Иван Евстратиев Гешов – велик пловдивчанин, значима личност от края на българското Възраждане, строител на съвременна България“

В Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов”, днес в 10 часа започна юбилейна научна сесия на тема „Иван Евстратиев Гешов – велик пловдивчанин, значима личност от края на българското Възраждане, строител на съвременна България”.

Във форума участват: чл. кор. Константин Хаджииванов – зам.- председател на БАН, доц. д-р Даниел Вачков – директор на Институт за исторически изследвания на БАН, проф. Йорданка Гешева от Институт по исторически изследвания и гл. ас. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив.

Събитието се организира от Община Пловдив, Българска академия на науките, Регионален академичен център – Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив по повод 170 години от рождението на Иван Евстратиев Гешов – министър-председател на България (1911 – 1913 г.), депутат в 13 народни събрания, директор на Българска народна банка (1883 – 1886 г.), председател на БАН от 1898 до 1924 г.

Приветствие към участниците от свое име и от името на Кмета на Община Пловдив инж.Иван Тотев поднесе заместник-кметът инж. Александър Държиков.

„В онези години в Европа малцина вярват в държавнотворческите способности на българите, в способността им сами да управляват възкръсналата след пет века забвение своя държава. Но България вече има подготвени кадри, получили своето образование в Европа, владеещи по няколко западни езика, мнозина от тях участвали и в епичните борби по време на Възраждането. Ние в Пловдив се гордеем, че сред тази плеяда достойни българи изпъкват имената на родените в тук д-р Константин Стоилов, д-р Стоян Чомаков, Иван Евстратиев Гешов, Иван Стефанов Гешов и още мнозина други. Те са от второто поколение на изключителните пловдивски фамилии на Чалъковци, Гешови, които изнасят на плещите си борбата за църковна независимост и българска просвета.
Сред тези достойни пловдивчани изпъква името на Иван Евстратиев Гешов – министър председател на България, министър в няколко кабинета, депутат в 13 народни събрания, ръководител на БНБ и Червения кръст и не на последно място ръководител на Българската академия на науките“, припомни в словото си инж. Александър Държиков. Той пожела успешна работа на участниците и изрази надеждата си, че ще успеят да видят и поне част от това, което е направено в годината, когато Пловдив е европейска столица на културата.

Програмата продължава със слово за живота и делото на Иван Гешов, което ще произнесе доц. д-р Даниел Вачков – директор на Институт за исторически изследвания на БАН. След предвидената по програма дискусия, слово за дейността на Иван Евстратиев Гешов като Председател на Българското книжовно дружество и на БАН ще произнесе проф. Йорданка Гешева от Институт по исторически изследвания. лекцията на гл. ас. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей – Пловдив е посветена на фамилията Гешови – родоначалник на плеяда строители на съвременна България.
Предвидена е и културна програма за участниците в юбилейната сесия, която включва посещение на пловдивски музеи.

4

5

7,677 total views, no views today