Начало Актуално В Цар-Симеоновата градина прилагат нов метод за лечение на дървета

В Цар-Симеоновата градина прилагат нов метод за лечение на дървета

darveta_gradinata_2 darveta_gradinata_3

Общото състояние на дърветата в Цар-Симеоновата градина е много добро, личи си, че се поддържат професионално, добре и редовно. Това е заключението на експертите от първата платформа в България за оценка на здравословното състояние на дървета в градска среда Tree Doctor, след като обследваха вътрешността на 25 видимо проблемни дървета чрез специализирана високотехнологична апаратура – импулсен томограф и резистограф.

Проверката е показала, че чинари, засадени преди повече от век, все още са много здрави. Опасност да нанесат щети е установена при не повече от 7-8 дървета, които тази сутрин бяха обработени превантивно чрез премахване на изсъхнали и загнили клони.

Нов метод на лечение с поставяне на стабилизираща шпилка е приложен към дърво от вида ацер негундо, популярно и като ясенолистен явор, в близост до Пеещите фонтани.  Макар и да не е много популярна в България, тази процедура се използва в редица страни по света. Тъй като във V-образната корона на дървото има няколко хралупи и съществува риск от пречупването му, през разклонението се поставя метална тръба, която да го защити от разцепване при силни ветрове.

Подобен вид лечение обаче може да се приложи само спрямо дървета, които не са предпоставка за пряка опасност за хората, които вървят по алеите, категорични са от Tree Doctor.

Радина Андреева от дирекция „Екология и управление на отпадъците“, която присъства както при диагностицирането на дърветата, така и при прилагане на необходимите санитарни дейности,  съобщи, че това се извършва в рамките на организираната от световна козметична компания инициатива Tree Care, подкрепена от Община Пловдив.

„Допълнителните изследвания със специализирани уреди потвърдиха резултатите от направените до момента от нас санитарни експертизи“, коментира заместник-директорът на „Градини и паркове“ инж. Георги Николаев, който също следеше отблизо дейността на  Tree Doctor в Цар-Симеоновата градина.

Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев съобщи, че от близо месец в ранните сутрешни часове там работи екип, който извършва санитарни резитби, така че да се гарантира безопасността на хората.

2,660 total views, no views today