Начало Актуално Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив кани на откриването на „Писмо до пловдивчани“ аудио-визуалната изложба

Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив кани на откриването на „Писмо до пловдивчани“ аудио-визуалната изложба

2 (2)

25.05.2023

02 юни – 15 юли 2023

Галерия Cu29, Пловдив

Откриване: 02 юни, 19:00 ч.

 

В галерийното пространство на Cu29 ще бъдат разположени три инсталации, представящи историите на украински бежанци, живеещи в Пловдив. Освен срещата лице в лице, ще можете да отнесете със себе си историите им под формата на писма, адресиране до вас. автор на изложбата и режисьор- Борис Зафиров, видео заснема и монтаж- Владислав Севов, аудио среда - Трифон Ташев, преводач – Ханна Марушчак, организатор - Татяна Шевченко, дизайн - Ива Стоянова, фотограф - Христофор Балабанов, субтитри - Блажо Николич.

“Писмо до пловдивчани” е проект, представящ личните истории на хора от Украйна, които са били принудени да напуснат страната си ѝ поради една или друга причина в момента живеят в Пловдив.

Изборът да познаваш хората, с които живееш, е изцяло личен и напълно свободен. Право на всеки човек е дали ще се интересува от нечия човешка съдба или от съдбата на цяла група от хора. Никой не може и няма право да кара някой друг да се чувства виновен, че не проявява емпатия или състрадание. Но също така е въпрос на лична и обществена отговорност да се интересуваш от личността на “другия“ с цел да се запази единността на гражданското общество и позиция.

Ние от “Театър на отговорността“ считаме за важно да търсим лични срещи с историите на хората, с които живеем в един и същи град. За нас е важно да разберем какво се крие зад общото определение “украински бежанец”. Да се сблъскаме със собствените си стереотипи и да ги преодолеем, да провокираме нужда от разбиране и съпреживяване на чуждата история в самите себе си.

“Писмо до пловдивчани” е своеобразен тест и мерило за реалния капацитет, с който разполагаме, за това до каква степен можем “да се поставим в обувките” на тези, към които масово и непрестанно се отправят послания в знак на съпричастност. В хода на процеса достигнахме до разбирането, че единственото нещо, на което сме способни, е да се доближим до “непознатия”, доверявайки му собствените си истории, споделяйки му от личното ни време. Вследствие на тези осъзнато направените крачки един към друг, успяхме да достигнем до наистина съществените елементи от личната му легенда. Те се отличиха като важни не толкова поради характера на трагичната житейска събитийност и контекста на войната, а в следствие на доверието и свободата, с които са споделени.

Проектът е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с частичната финансова подкрепа на Община Пловдив.

Изложбата е реализирана в партньорство с Gallery Cu29, REOVOX- рентъл компания, RESONATOR- творчески технологичен хъб, BE ON- фото и видео студио, дом за временно настаняване “Втори Дом“и печатница Лемон.

„Театър на отговорността“ е платформа за свободни артисти, разбиращи изкуството като инструмент за социална промяна. Основната и мисия е да създаде мрежа от професионалисти не само от областта на театъра и изкуствата, но и от други полета, които да обединят дейностите си в една обща цел- установяване на гражданско общество.

1,218 total views, no views today