Начало Актуално Делегация от Узбекистан задълбочава търговските отношения с Пловдив

Делегация от Узбекистан задълбочава търговските отношения с Пловдив

1 (2) 2 (1)

07.12.2022

Обучението на студенти, търговията с хранително- вкусовата промишленост и стокообмен с бизнесите с бързооборотни стоки бяха сред темите, които доведоха в Пловдив представители на Дружеството за приятелство между България и Узбекистан. Те бяха посрещнати от кмета Здравко Димитров, председателя на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-кмета Анести Тимчев. Представителната група е на посещение в страната, където провежда редица срещи за задълбочаване на отношенията между двете страни.

По време на срещата с кмета Здравко Димитров беше подчертан големият инвеститорски потенциал на града и региона, който е и една от причините делегацията да го включи в своята програма. Стана ясно още, че лозарството и винарството са едни от отраслите, в които 36 -милионният Узбекистан иска да обменя опит с Пловдив. Интересът беше заявен от директора на агенцията за регулиране на пазара на алкохол и тютюн и развитие на лозарството от азиатската държава.

Гостуването в Пловдив продължава през целия ден със срещи с пловдивски компании в сферата на производството и преработката на хранителни суровини, както и с висши учебни заведения. Делегацията ще посети и къщите в Стария град и Епископската базилика на Филипопол.

Последните три дни с тях се срещнаха още министрите на икономиката и индустрията и  туризма.

 

4,237 total views, no views today