Начало Спорт Деца мерят сили на ІІ Национален турнир по крикет на маса

Деца мерят сили на ІІ Национален турнир по крикет на маса

На 15.06.2013 год. /събота/ от 10:00 часа в Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева”  - гр. Пловдив, бул. Марица 142, ще се проведе ІІ НАЦИОНАЛЕН ТУРНИР ПО КРИКЕТ НА МАСА за деца със специални нужди, реализиран с подкрепата на ЛАЯНС КЛУБ ПЛОВДИВ. Гости на събитието ще бъдат представители на държавни, обществени и НПО организации. Турнирът се провежда за втори път в България. Участниците са общо 70 деца с увреждания от Дневни центрове в страната.

Началото на спортните занимания по крикет на маса е поставено от Саиф ур Рехман – треньор на Националния отбор по крикет. С помощта на обучени от него доброволци се развива спортна дейност и в други градове. Крикет на маса се практикува от деца с детска церебрална парализа, на колички, с трудна координация, както и от деца с други увреждания. Играта на крикет на маса развива децата в следните области:

-          Работа в екип, координация, самочувствие, комуникативни умения, физическо и умствено развитие
-          Физическо развитие – контрол на движенията, нови умения и техники
-          Психологическо развитие – самоуважение, тактически умения и осъзнаване
-          Научаване да се брои, както и следене правилата на играта

В Дневен център за деца с увреждане, Пловдив, крикет на маса се провежда от началото на 2012 г. Треньори на децата са Ивайло Иванов и Ангелина Пьотровска, които безвъзмездно провеждат ежеседмични занимания.

На І Национален турнир по крикет на маса, проведен на 10.11.2012 г в гр. София, от ДЦДУ участваха общо 24 деца, които получиха грамоти за участие. Отборите от ДЦДУ спечелиха 1,2,3 и 5 място.

Участието на децата с увреждания в националната изява дава възможност за равно участие в живота на общността и изява на способности.

 

8,958 total views, no views today