Начало Актуално Димитър Маринов ще представи днес носителя на Оскар за най-добър филм “Зелената книга” на София Филм Фест в Пловдив

Димитър Маринов ще представи днес носителя на Оскар за най-добър филм “Зелената книга” на София Филм Фест в Пловдив

Програмата на София Филм Фест днес (14.03) продължава с пълна сила.

В 18 часа специален гост в града под тепетата ще бъде Димитър Маринов – българинът, който се качи на сцената на Оскарите, за да вземе наградата за най-добър филм с целия екип на “Зелената книга”.

Филмът на Питър Фарели получи 5 номинации за Оскар – освен за най-добър филм, също и две признания в актьорските категории – за Виго Мортенсен и Махершала Али, за оригинален сценарий и за монтаж. Освен признание от Академията, филмът получи и 3 награди „Златен Глобус“, награда БАФТА за ролята на Али и престижната Награда на публиката в Торонто. Вдъхновен от истинска история за приятелство, което успява да преодолее расизма и класовото разделение, филмът ни запознава с Тони Лип, охрана в италиано-американски квартал в Бронкс. Той е нает да бъде шофьор на д-р Дон Шърли – световноизвестен чернокож пианист, който започва турне от Манхатън до дълбокия Юг. Те ще трябва да разчитат на Зелената книга – пътеводител на безопасните по това време места за афроамериканци.

От 21 часа е филма “Щастливия Лазаро”. Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце, когото често погрешно смятат за глупак, и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в тяхното изолирано градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в толкова ценно приятелство, че ще го накара действително да търси Танкреди.

Междувременно продължава и панорамата на филми на Нури Билге Джейлан.

От 19 часа можете да гледате “Три маймуни” (2008), който проследява историята на политик, по невнимание убил човек с колата си през нощта на безлюден път. Избягал от местопрестъплението, той убеждава с обещание за сериозна сума дългогодишния си шофьор да поеме вината му. Ала унижението от тази сделка става причина за допълнителни усложнения в драматичното битие на семейството на шофьора…

София Филм Фест в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg или на касата в Lucky Дом на киното.
23rd Art Directors Guild Excellence in Production Design Awards
Chris Pizzello – Associated Press_Viggo Mortensen, from left, LCardellini, Dimiter Marinov and Mahershala Ali_award for best picture for Green Book at the OscarsDimiter_Marinov_02Green Book (6)Happy as Lazzaro (3)

2,073 total views, 4 views today