Начало Актуално Комплексът за ранно детско развитие в Пловдив отвори врати

Комплексът за ранно детско развитие в Пловдив отвори врати

1 9

29.06.2022

В Пловдив бе открит Комплекс за ранно детско развитие. Той се намира на мястото на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“ и е първият по рода си в областта. Комплексът осигурява достъп до услуги за деца в ранна детска възраст от 0 до 7 години с трудности в развитието, деца без родителска грижа или настанени в приемно семейство, както и подкрепа на родители в затруднено положение.

В чисто новите специализирани кабинети децата на Пловдив ще имат достъп до професионална, интегрирана и цялостна подкрепа, за да развият своя пълен потенциал. Семействата в затруднено положение пък ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

Комплексът за ранно детско развитие се изгражда благодарение на дарителската кампания на „Фондация за нашите деца“, в която се включиха много граждани и фирми и с подкрепата на Община Пловдив, която предостави на фондацията помещенията, в които услугата да се настани, както и финансиране от близо 200 хил. лв. за строително-ремонтни дейности и външен асансьор, който да улесни достъпа до центъра.

На церемонията по откриване на комплекса присъстваха кметът Здравко Димитров, посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, директорът на Фондация „За нашите деца“ Иванка Шалапатова, заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова, зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев, представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн и др.

В деня на официалното откриване на иновативния Комплекс за ранно детско развитие беше подписан и Меморандум за разбирателство между Община Пловдив, Foundling Museum – Лондон, Великобритания и Фондация „За нашите деца“.

Той има за цел да подпомогне процесите за подобряване на обществената осведоменост относно институционалните грижи в България и Обединеното Кралство. Подписи под документа положиха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Каро Хауел, изпълнителен директор на The Foundling Museum-London и Юлияна Гюрова – член на Настоятелството на фондация „За Нашите Деца“.

Меморандумът е насочен към културните и образователни измерения на предоставянето на институционални грижи и обогатяването им с кроскултурни подходи. Инициативата ще допринесе за обмен на съвременно ноу-хау в музейното дело и конкретно по отношение на историята на институционалните грижи в Обединеното кралство и България. Меморандумът е насочен и към сътрудничество при изграждането на база за нови културни политики в полагането на грижи за децата, както и във връзка с потребността от адекватни интервенции в периода на ранното детско развитие.

В целите на документа е записано и  представянето на добри практики от Обединеното кралство за организиране на музейни дейности, градене на аудитория, проектиране на музейни пространства, както и куриране на изложби за историята на институционалните грижи. Изграждане на възможно най-добър капацитет на екипите на Общината и Фондацията и техните ключови поддръжници за развитие на дейности по постоянни изложби.

Той включва предоставянето на подкрепа за екипа на Община Пловдив, местните културни общности и Фондацията при съставянето и разработването на постоянната експозиция „Различното детство“ и потенциалното ѝ превръщане в „Музей на различното детство“, разположен в гр. Пловдив като част от „Комплекса за ранно детско развитие“, създаден и управляван от Фондацията.

Не на последно място като цел е посочено и търсенето на възможности за изграждане на двустранни работни отношения между културни и социални институции в Обединеното кралство и България с цел организиране на разменни експозиции в двете държави в сферите на интерес на страните. Меморандумът се сключва за срок от 3 календарни години и влиза в сила от деня на подписването.

1,421 total views, no views today