Начало Актуално Дружество на пловдивските художници представя изложба на французина с български корен Александър Христев

Дружество на пловдивските художници представя изложба на французина с български корен Александър Христев

Покана_Изложба_Ал

06.07.2022 

Французинът с български корен Александър Христев открива утре изложба, която носи заглавието „Разходка из Париж“ в галерия „Пловдив“ в сградата на Общински съвет – Пловдив на ул. Авксентий Велешки“ 20. Това е третото гостуване в Пловдив на изключително талантливия творец. Предишните две изложби бяха в Етнографския музей и в Балабановата къща в Стария град. Дружество на пловдивските художници ви кани утре – 7 юли, в 18.00 часа, на едно великолепно пътуване из Париж, претворено с много френски шик и красота.

Александър Христев е роден на 6.09.1976 година в Париж, Франция. Баща му получава френско поданство по майчина линия и се установява във френската столица през 1965 година. Детството на Александър протича безгрижно във френско -българска семейна атмосфера .

Веселите ваканционни дни прекарани при баба Ани в Пловдив, в Копривщица, по Черноморското крайбрежие остават трайни следи в душата на малкото момче.

Любовта на Александър към рисуването се събужда от ранно детство. Наследил е таланта да рисува от баща си, а в дома си е заобиколен от книги с биографии и албуми с репродукции на известни художници. Родителите му са редовни посетители на художествени изложби в Париж и други градове в Европа и Александър от ранна възраст ги придружава.

На 6 години започва първите курсове по рисуване в школата по изобразително изкуство към 6-ти квартал на Париж. Обсебени от класическата философия на образованието, като сигурен път за успешно бъдеще, родителите му решават да е ученик в реномирани частни училища в Париж ,за които Александър си спомня с неласкави чувства за годините прекарани в тях. Не се съпротивлява, ходи на училище, учи минимално, рисува в учебните часове, тетрадките му са изпълнени с рисунки вместо бележки от уроците. Курсовете по рисуване продължават.

За родителите му това е допълнително занимание, а за него – щастливи часове, в които той избира пътя си и ще отстоява с цената на много трудности и упоритост. Успехът в училище е посредствен, а отзивите от курсовете по рисуване са много окуражаващи.

След колежа със съгласието на родителите си Александър влиза в частно училище с олекотена програма, което му позволява да следва желаните от курсове по рисуване и живопис „де ла Вил Пари“ и ателие Ла Гранд Шомиер в Париж.

През 1999 година е приет в реномираното училище по артистично и техническо рисуване Sorinas в Париж, което е основано през 1880 год.

Самостоятелни изложби: 2004 година в кметството на Сен Манде Париж; 2017-2019 в Чирпан; 2018 в Галерия Дез Ар График Париж; 2019 – художествена изложба в Балабановата къща в Пловдив, 2021 – в Етнографски музей в Пловдив.

Групови изложби: 2015 и 2017 в Салон на млади художници в Париж; 2018 година – художествена изложба на международния клуб Лион Париж.

1,943 total views, no views today