Начало Актуално Екипът на „Изкуство Днес“ и заместник-кметът по култура Пламен Панов гостуваха на Гьоте –институт в София

Екипът на „Изкуство Днес“ и заместник-кметът по култура Пламен Панов гостуваха на Гьоте –институт в София

1 2 (1)

06.07.2022

Заедно с куратора и част от артистите, те участваха в представянето на  27-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив

 

Вчера в Гьоте-институт, София (Goethe-Institut Bulgarien) се състоя представяне-разговор с куратора Галина Димитрова-Димова и артистите, участващи в 27-то издание на Седмица на съвременното изкуство в Пловдив. На представянето присъстваха  екипът на „Изкуство Днес“, заместник- кметът по култура, археология и туризъм в община Пловдив – Пламен Панов, Марина Людеман – директор на Гьоте институт, кураторът на Седмицата 2022 – Галина Димитрова-Димова, част от артистите в това издание, някои от които присъствено – Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Венелин Шурелов и Севдалина Кочевска, а останалите участници от чужбина се включиха онлайн с видео връзка, за да презентират проектите и да разкажат за  произведенията си.

Седмица на съвременното изкуство, организирана от сдружение „Изкуство днес“ – Пловдив, е една от водещите инициативи в България, която представя съвременно изкуство от България и чужбина под формата на ежегодни кураторски изложби. Началото е поставено през 1995 г., като повечето от изданията й се провеждат в сградата на Баня Старинна, Пловдив. От няколко години сградата е затворена за реконструкция и затова екипът на „Изкуство днес” променя формата на Седмицата в изложба в градска среда.

Куратор на 27-то издание на Седмицата е Галина Димитрова-Димова. Темата на изложбата е „Тежестта на съществуването“, инспирирана от книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието”. Темата се занимава с желанията и копнежите на съвременните хора, но също и с отговорностите и зависимостите, които те пораждат. В основата на концепцията на изложбата са заложени антагонизмите: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и пасивност. Друг аспект за изследването на художниците е времето като ценност, като валута или разменна монета, която използваме, за да изпълним желанията си.

В изложбата участват 10 артисти от България и чужбина: Ариел Рейхман (Германия), Боряна Венциславова (България/Австрия), Венелин Шурелов, Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (БГ/САЩ), Елена Белантони (Италия), Емил Миразчиев, Лъчезар Бояджиев, Севдалина Кочевска и Селма Селман (Босна и Херцеговина/САЩ). Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, видео арт, пърформанси и герила акции.

Седмица на съвременното изкуство ще бъде открита на 2 септември от 19:00 ч. и ще продължи до 11-ти септември в различни локации в центъра на Пловдив. На 3-ти септември от 18:00 до 20:00 ч. във фоайето на Централна поща, Пловдив ще се проведе международна конференция на тема „Художествени намеси в градска среда – как артистът (взаимо)действа с мястото и хората?” с участието на Брита Петерс, артистичен директор на Urbane Künste Ruhr, Бохум, Германия, кураторката на изложбата и част от художниците в проекта.

Седмица на Съвременното Изкуство 2022 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Национален фонд Култура и Goethe-Institut Bulgarien.

 

2,288 total views, 2 views today