Начало Събития Елате на концерт в Пловдив! Заслужава си!

Елате на концерт в Пловдив! Заслужава си!

Елате на концерт в Пловдив! Заслужава си!
Вижте краткия обзор на предстоящите събития в Пловдив за месеците май и юни, за които разказва заместник-кметът инж. Александър Държиков

С настъпването на пролетта и хубавото време в Пловдив започва активния сезон на културните събития от Календара на Общината за настоящата 2018-та година. За предстоящите прояви в първите месеци май- юни, разказва заместник-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж. Александър Държиков.
Както всяка година, в календара на Община Пловдив присъстват традиционни събития, посветени на национални и общоградски чествания, празници и годишнини, които започват още от първите дни на януари. Предстоят 9 май – Ден на Европа и тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с множество прояви, които ще се състоят в периода 11 – 24 май. Празник ще има и за Международния ден на детето – 1 юни, а на 2 юни ще почетем Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. В първите два месеца – май-юни ще има и събития, организирани от Община Пловдив, съвместно с Министерство на културата, държавни и международни културни институти и дипломатически мисии. Сред тях са Международния ден на културно-историческото наследство на 18 април, Европейска нощ на музеите и галериите на 18 май, Европейска нощ на литература на 9 май, Австрийски музикални седмици. Церемонията за връчване на ежегодната Награда “Пловдив” е на 23 май в ДК „Борис Христов“. С Наградите „Пловдив“ се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през изминалата година. Въчването на Националната награда “Христо Г. Данов” ще е на 15 юни в Къща-музей “Хр. Г. Данов”.
Предстои реализацията и на множество проекти, финансирани по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив”. По този компонент се организират и провеждат по-големите и значими фестивали, биеналета, панаири на изкуствата, отделни събития в различните видове изкуства, както и такива, свързани със социализация на културно историческото наследство, неформално образование в сферата на културата, стимулиране на иновативни практики и експериментални форми на територията на Община Пловдив и които допринасят за запазване на идентичността на града и утвърждаване на Пловдив като културна столица и творчески град.
Сред тях са 16-то издание на Литературния фестивал „Пловдив чете“ 2018 , който ще се проведе в периода 11 – 16 юни, с официално откриване на Античния театър на 12 юни. Петият Международен Фото Салон Пловдив -2018 е от 29 юни до 16 юли. Дългоочаквания нов фестивалът Divas in Plovdiv е на 8 и 9 юни на Античен театър, Панаирът за кулинарно изкуство „Етно кухня на колела“ (пролетно издание) е на 11 – 17 май . И през настоящата година ще се състои добилият огромна популярност „Народен събор Пловдив“ в Парк „Лаута“ в район Тракия. Той е на 12 и 13 май. Фестивалът за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ е в периода 18 май – 15 юни в Къща “Експозиция Енчо Пиронков“ и къща “Експозиция Георги Божилов – Слона”. Деветият Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ (пролетно издание) започва на 17 май и продължава до 30 юни. Атрактивният и нов за града Пловдив Мези / Plovdiv Mezi се провежда за втора година в периода 30 май – 3 юни в Район „Тракия“, парк “Лаута“. Второ издание за годината ще има и от 6 до 9 септември по повод Празника на Пловдив. „Наследство – Сливане на традиции и бъдеще – ЗАЕДНО“ е името на Фестивала на хляба от 17 – 20 май в Старинен Пловдив. Фестивалът „Две – Три бири Фест“ е на 19 и 20 май в Тютюневия град. Началото на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ Пловдив е на 31 май, като фестивалът продължава до 6 юни.
Един от големите акценти в културната програма на Пловдив е дългоочаквания концерт на STING 2018 на Античен театър на 19 и 20 юни, като билетите и за двата дни са разпродадени изцяло от преди месеци. Ново събитие в календара е Международния фестивал „Здравей, Армения“ на 3 юни на Римски стадион. Пловдивчани и гости на града могат да гледат постановките от Театралната панорама на комедиите „Завеса под звездите“ в лятно кино „Орфей“ от май до септември. Новото събитие „Класик OPEN AIR – Пулсът на Пловдив в ¾“ на Държавна опера Пловдив е в периода май – септември в Тютюневия град. Младежкият творчески фестивал „Не на дрогата“ на 9 и 10 юни отново се провежда в Цар Симеонова градина. Най-старият пловдивски фестивал – Международният фестивал на камерната музика е от 10 до 20 юни в Етнографски музей. “Дни на Тракийската култура 2018” продължават цяла седмица от 20 юни до 26 юни в Културен център “Тракарт”. Интересно ново събитие е Пловдивски средновековен фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“ от 22 до 24 юни на Младежкия хълм. „Текстил и град. Текстилното наследство на общностите в Пловдив – Старинни умения за нови творения“ е името на двудневен проект, който ще се проведе на 29 и 30 юни в Старинен Пловдив. Дългоочакваното и обичано от младата аудитория събитие „Капана фест“ започва своето пролетно издание от 1 до 3 юни в квартал Капана, за да продължи и през есента в периода 21-23 септември.
Вижте датите на събитията, които можете да посетите на Античния театър през май и юни 2018 година
29.05.2018 г. – Концерт на дует „Ритон“, част от Седмицата на благотворителността.
30.05.2018 г. – Съвместен концерт на ансамбъл „Тракия“ и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“ гр. Плевен
31.05.2018 г. – Концерт на Графа
02.06.2018 г. – Тържество по повод 60-та годишнина на ЕГ „Пловдив“
04.06.2018 г. – Спектакъл „За сватбите“ на Камен Донев на Драматичен театър Пловдив
06.06.2018 г. – Фолклорен концерт с участието на ансамбъл „Тракия“, Академичен ансамбъл към АМТИИ, ансамбъл „Седенчица“, ансамбъл „Иглика“, ансамбъл „Слав Бойкин Раковски“
08.06.2018 г. – Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV
09.06.2018 г. – Концерт от фестивала DIVAS IN PLOVDIV – ИМЕЛДА МЕЙ – новата музикална емблема на Ирландия
10.06.2018 г. – Концерт на ИМАНИ
12.06.2018 г. – Официално откриване на литературен фестивал „Пловдив чете“, Фондация „Изкуство без граница“
13.06.2018 г. – Спектакъл „Сънят на Пилат“, Фондация „Ценности“
14.06.2018 г. – Концерт на Любо Киров, „МАСКАРТ“ ЕООД
19.06.2018 г. – Концерт на Стинг, „София Мюзик Ентерпрайсис“ АД
20.06.2018 г. – Концерт на Стинг, „София Мюзик Ентерпрайсис“ АД
23.06.2018г. – „Мадам Бътерфлай“- оперен спектакъл, Държавна опера- Пловдив
26.06.2018 г.- Балетен спектакъл „Лебедово езеро“, с участието на звездите на Болшой театър Алена Ковалева и Якопо Тисси, Балета на Македонската опера и балет и Оркестъра на Опера Пловдив.
28.06.2018 г. – Концерт на Лили Иванова
30.06.2018г. – Viva L`Operetta – с участието на звездите на оперетата в Будапеща – Силви Сенди и Карой Пелер
DSC_2412-1280

8,598 total views, 4 views today