Начало Актуално Елен Карер д’Анкос: Това, в което вярвам дълбоко, е че националното съзнание да имаш историческа връзка със своята нация, е нещо много дълбоко

Елен Карер д’Анкос: Това, в което вярвам дълбоко, е че националното съзнание да имаш историческа връзка със своята нация, е нещо много дълбоко

Елен Карер д’Анкос е считана за един от най-известните съвременни френски историци. От 1990 г. тя е член на Френската Академия на науките – най-престижната институция, основана през 1634г. Многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят.
През 1999г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.
Елен Карер Д’Анкос, някога Елена Зурабишвили, произхожда от семейството на белогвардейски офицер, избягал във Франция в началото на 20-те години. Днес тя е сред най-влиятелните западни историци на Русия и славянския свят. Нейният син, Еманюел Карер е един от най-добрите френски писатели от силното поколение на 60-годишните френски автори.
Елен Карер д’Анкос гостува в Пловдив по повод предстоящия Международен ден на франкофонията. На 20 март тя ще се върна в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република, г-н Емануел Макрон, за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането ѝ в България в навечерието на 20-ти март, се счита за акт със силна символика.
Вчера Елен Карер д’Анкос отдели време и за журналистите, за да сподели какво мисли за Пловдив и цивилизацията, за Русия и Европа.
След като разгледа Къщите Ламартин и Клианти, на Античния театър, Елен Карер д,Анкос, която идва за първи път в Пловдив, сподели, че е очарована, но не изненадана, защото е чела възхищението на Ламартин от изключителния Пловдив.
Това, което вижда днес в Пловдив определи като запазено минало, което същевременно е и живо, това е като брак между минало и настояще, това е, което наричаме цивилизация.
През ХХ век имаме навика да правим всичко бързо. Днес се живее ускорено. Хората са загубили смисъла на историческата дълбочина. Но не всичко е еднакво. Не всичко е едно и също. Обаче, човек трябва да се спира и да погледне всичко това – потапяне в миналото, в цивилизацията, което е Европа.
Историчката каза още, че е очарована от домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Пловдив предлага една историческа концепция за връщане и схващане на културата. Затова се радва, че градът е ЕСК.
Като историк, който преди много години прогнозира разпадането на Съветския съюз, в съвременната ситуация, тя определя отношенията между Русия и Европа като важни за бъдещето на ЕС, защото Русия е мост Европа и Азия, която е новата световна сила.
Създаването на Европа е чудо, казва още д,Анкос, но не се наема да прогнозира бъдещето. Пожелава силна Европа, за което много важни са предстоящите евроизбори. Защото Европа има нужда да се замисли, да размисли за себе си.
В отношенията между Европа и славянския свят, след влизането в ЕС на някои славянски държави, благодарение на историческите и културни връзки, е постигнато политическо равновесие. Но не винаги е така. Например Полша, която е много близка с Франция, при някои политически различия, културата и историята не помагат. А познаването на историята, а не да се живее, като че ли всичко започва от днес, дава най-точните съвети.
„Европа е фундаментална за всички нас. Аз не мога да направя прогноза за бъдещето. Когато говорих за разпада на Съветския съюз вадих като доводи онова, което имах пред очите си. Това, в което вярвам дълбоко, е че националното съзнание да имаш историческа връзка със своята нация, е нещо много дълбоко. Нещо, което и комунизмът не разруши. Желая само Европа да бъде силна и Русия да намери едно място не като членка на ЕС, а своето историческо място, което тя е търсила от векове. Защото в един свят, където Азия стана важна, ако Европа спре до границите на Русия, не е много значима. Русия е мостът между Европа и Азия. Азия е бъдещето утре”, каза Елен Карер д’Анкос.
След разходката в Стария град и срещата с журналисти, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори – Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ , Елен Карер д’Анкос имаше официален обяд , на който присъстваха заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков, Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“, проф. Мариана Мурджева – Заместник-ректор по Международно сътрудничество в МУ- Пловдив и изкуствоведът и художник – франкофон Вихра Григорова.
P1290501P1290484P1290437P1290452P1290430P1290475P1290417

4,194 total views, no views today