Начало Актуално Епископската базилика на Филипопол стана туристически хит

Епископската базилика на Филипопол стана туристически хит

ГРОЗЕВ ЕЛЕНА ПЕТРОВА ЛЮБОМИР КОВАЧЕВ Проф. Овчаров

Близо 1900 души посетиха Епископската базилика на Филипопол за седмица, от тях над 100 избраха комбинирано посещение и на Малката базилика. Новият културен център на Пловдив още от самото начало се радваше на лавинообразен интерес. Дори през двата празнични дни на изминалия уикенд гледката от извиващи се опашки бе обичайна. Хората търпеливо изчакваха, за да спазят изискванията на екипа на ОИ „Старинен Пловдив”, съобразени с актуалните в страната противоепидемични мерки.

Сред посетителите бяха и популярни лица от различни сфери на икономическия и артистичен живот: участвалата в римейка на „Козият рог” и в десетки други филми и театрални постановки актриса Елена Петрова; любимецът от „Под прикритие”, „Откраднат живот” и още десетки роли актьор Владимир Пенев; театралната магьосница, пленила Пловдив и цяла България с режисьорския си талант Диана Добрева; главният герой от филма „Чужденецът” и актьорът – франкофон Любомир Ковачев; видният археолог и властелин на Перперикон проф. Николай Овчаров.

Специален гост на Епископската базилика на Филипопол през уикенда бе и талантливата Виктория Георгиевa – българският представител в „Евровизия 2021“, която бе придружавана от международна група медии, а делегацията бе водена лично от заместник-кмета Пламен Панов. Очаровани и възхитени от Епископската базилика останаха и посланиците на Чешката и Словашката републики в София, които я посетиха в компанията на почетния консул на Чехия в Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

Някои от посетителите изразяваха възхищението си от новия културен център на Пловдив емоционално на глас, а други побързаха да впишат впечатления в специалната книга.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ благодари на всички журналисти, които със сърце и душа показаха красотите на най-уникалния туристически обект на България, реализиран благодарение на публично-частното партньорство между Община Пловдив, Фондация „Америка за България“ и Министерство на културата.

Епископската базилика на Филипопол ще бъде отворена и през празничните дни. Подарете си едно запомнящо се пътуване сред пластове история и мозаечна естетика! Работното време е от 09:00 до 18:00 ч. без почивен ден. Достъпът се осъществява при строго спазване на актуалните в страната противоепидемични мерки.

2,348 total views, no views today