Начало Актуално Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

1 2 (1)

Днес бе дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 7-ми път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство  бе открит от директора на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Изключително съм щастлив, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да поощри таланта на учениците от училищата по изкуства в областта на актьорското майсторство. Той има вече 7 издания, благодарение на Министерство на културата, което осигурява стипендиите. Това е ясен и категоричен знак за целенасочената държавна политика за подпомагане на талантливи ученици в областта на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за осъществяването на един богат и разнообразен културен календар, имаме възможност да подпомагаме и техните изяви в чужбина, като поемаме разходите за пътуване. Пожелавам от сърце успех на всички участници, много вдъхновение и настроение по време на конкурса“, каза заместник – кметът Пламен Панов.

Директорът на НГСЕИ в Пловдив Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели с добре дошли и представи членовете на авторитетното жури, което ще извърши оценяването тази година. Председател е Христина Арсенова – Андреева – директор на Кукления театър в Бургас. Членове са талантливия актьор от Драматичен театър Пловдив Троян Гогов и д-р Таня Жоакимсман  – преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Тази година в конкурса участват ученици от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в Плевен , НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ Бургас, , НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. За стипендиите се борят общо 37 ученици, които ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, а в извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на НГСЕИ.

Утре, в 11.00 часа ще бъдат обявени победителите и ще се състои награждаването.

Изданието на конкурса тази година се посвещава на 45-та годишнина от създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Тя е открита през есента на 1975 година, като Средно специално художествено училище за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър. Заради противоепидемичната обстановка и мерките срещу световната пандемия от COVID-19, част то събитията, посветени на юбилея бяха отложени за тази година.

2,367 total views, no views today