Начало Пловдив днес Заместник-кметът Пламен Панов посрещна международна група участници по проект, посветен на Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог

Заместник-кметът Пламен Панов посрещна международна група участници по проект, посветен на Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог

Представители на партньорски организации по проект „Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог“ от няколко държави посетиха днес Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Техни домакини бяха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и председател на УС на Фондация „Пловдив 2019“, Валери Кьорленски – член на УС и Гина Кафеджиян – експерт „Проекти и събития“ на Фондацията.

Проектът „Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог“ се финансира от програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия, направление 2 – мярка 2.2 „Мрежи от градове“. Това е иновативен проект, който изхожда от социалната, икономическата и политическата реалност на Европейския съюз и се стреми да създаде общоевропейска мрежа от градове, работеща заедно за подобряване на управлението на многообразието и междукултурния диалог; за справяне с предизвикателствата на всички градски общности. Мрежата работи за развитието на устойчиви публично-частни партньорства с цел превенция на дискриминацията и промотиране на културното многообразие в Европа.

Обединявайки опита на седем Европейски столици на културата – Пловдив, Ливърпул, Тимишоара, Нови Сад, Риека, Каунас и Tесалоники, партньорството търси уроците от опита на европейските столици на културата и Европейската година на културното наследство и междукултурния диалог, разглеждайки тяхната роля на приобщаващи механизми и насърчители на демокрацията в Европа.

Опитът от приключилата Европейска столица на културата Пловдив 2019 бе основната тема на срещата, по време на която Пламен Панов, Валери Кьорленски и Гина Кафеджиян представиха различни аспекти от целия процес – от идеята, кандидатстването, спечелването и реализацията, както и наследството след нейното приключване. ЕСК е имиджов проект, който постави Пловдив на културната карта на Европа, даде енергия за осъществяването на много проекти, построиха се и две нови галерии в града, открита бе Голямата Базилика, която е в индикативния списък на ЮНЕСКО, а частните вложения само в хотели бяха десетки милиони. Динамиката в развитието на Пловдив се доказва с присъствието му в различни класации, като „челната десетка на „Файненшъл таймс“ за най-прогресивно развиващите се места по света“.

Стратегическата работа по рекламирането на Пловдив, като кандидат за ЕСК започна в началото на 2013 г. Една от основните комуникационни цели на проекта бе надграждането на имиджа на града, на базата на огромния културен, икономически и социален потенциал. Работейки на национално и международно ниво, използвайки движещата сила, която този мащабен Европейски бранд носи в себе си, ЕСК увеличи популярността на Пловдив и го позиционира като културен, туристически и инвестиционен център.

След приключване на презентациите, гостите имаха възможност да задават въпроси към тримата домакини. По-късно те ще имат възможност да посетят и някои от културно-историческите забележителности на Пловдив.

Проектът „Европейските градове в подкрепа на междукултурния диалог“ се координира от община Чарникава, Латвия в сътрудничество с 14 партньорски организации от още 13 европейски държави – 11 от членки на ЕС и 3 от съседни на ЕС държави: Нидерландия, Великобритания, Литва, Латвия, Полша, Испания, Италия, Гърция, Албания, Северна Македония, Сърбия, Хърватска, Румъния и България.

Дейностите по проекта се провеждат между 2019 и 2022 г. и включват широк спектър от събития на местно и международно равнище – виртуални, хибридни и резидентни. Над 5000 граждани вземат участие в разработването и изпълнението на пет международни събития в различни европейски страни, както и в седем онлайн граждански дебати и 14 местни събития във всички страни-партньори.
6 4 3 5 2 1

2,334 total views, no views today