Начало Пловдив днес Заместник-кметът Стефан Стоянов: Програмата „Иновативни училища“ в Пловдив дава резултати

Заместник-кметът Стефан Стоянов: Програмата „Иновативни училища“ в Пловдив дава резултати

obrazovatelen_forum_9

„Искам да поздравя Община Пловдив за изключително смелата постъпка да въведе на практика концепцията „Иновативни училища“  и вече да имаме резултатите. Община Пловдив води в национален мащаб в това отношение, тя води със своето управление и с Вас – учителите и директорите. Благодаря Ви за примера, който давате и високата летва, която поставяте“,  заяви секретарят на президента на Република България за иновационна политика д-р Анна-Мари Виламовска на откриването на втората международна конференция, организирана от фондация „Световен образователен форум България” и Община Пловдив, съвместно с Министерството на образованието и науката. Темата – „Образователната система през 21 век – иновативни подходи за качествено образование” –  е посветена на необходимостта от промени и иновации  в областта на образованието.

Заместник-кметът “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ Стефан Стоянов подчерта, че 8 учебни заведения в Пловдив работят по програмата „Иновативни училища“, която вече дава резултати, а именно – повишаване на успеха, увеличаване броя на учениците, намаляване на агресивните прояви, повишаване самочувствието на децата и тяхната мотивация, позитивни отношения, удовлетвореност на учителите и включване на родителите в учебния процес.

„Пред нас в сферата на образованието има много предизвикателства. Живеем в динамичен свят, който се променя със седмици и дни. Длъжни сме да полагаме усилия най-вече за нашите деца. Имаме прекрасна образователна система с дългогодишни традиции, с постижения на учениците ни и научните работници по света“, заяви Стефан Стоянов и допълни: „Това ни задължава да мислим как да въвеждаме иновации и да променяме образователната система. Трябва да ползваме добрите практики и да ги въвеждаме в нашата страна дори и заради това, че ние се конкурираме за вниманието на нашите деца“.

В подкрепа на думите си заместник-кметът Стефан Стоянов посочи, че преди няколко месеца в Пловдив е започнало въвеждането на голямата платформа на Гугъл за образование Google Apps for Education и еквивалентнът на Microsoft 365. Тези програми дават възможност за улесняване на учебния процес, дават възможност за споделяне и интегрира дигитално участниците, включително родителите.

Организаторите от фондация „Световен образователен форум България връчиха отличията „Посланици на добра воля“ на секретаря на президента за иновационна политика д-р Анна-Мари Виламовска, заместник-кмета “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“ Стефан Стоянов и на Брайън Кларк – представител на Университета Уорчестър – Великобритания.

Сред 130-те регистрирани участници са университетски преподаватели, експерти и представители на Регионални инспекторати и общини, директори на училища и детски градини от всички области на България,  представители на социалните  партньори в образованието – СБУ, КТ Подкрепа,  Съюза на работодателите  в системата на средното образование.

Сред специалните ключови говорители бяха представителите на Световен образователен форум Д-р Лидия ван Рийтшот, директор на Световен образователен форум, която е била „Директор на иновациите” в Холандското министерство на образованието и правителствен съветник на министъра на образованието. В момента тя е председател и на борда на гуверньорите на Международната Монтесори асоциация; д-р Кристофър Хауърд – Председател на  „Световен образователен форум Великобритания” и Мария Гайдарова  – Председател на Световен образователен форум България.

Изпълненията на малчуганите от ЦДГ „Мирослава“ и квартет „Захир“ от АМТИИ впечатлиха участниците във форума, а точно в 12.00 часа всички почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

13,274 total views, no views today