Начало Актуално Започват безплатни консултации за семейства в Общинския комплекс за социални услуги

Започват безплатни консултации за семейства в Общинския комплекс за социални услуги

1 (17)

08.11.2021

Експерти ще съветват относно правилната грижа и развитие на децата

 

През ноември Комплексът за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ – Пловдив започва да провежда индивидуални консултации за семейства с утвърдени експерти – социални работници и психолози, които ще съветват относно правилната грижа и  развитие на децата. Консултациите са достъпни през целия месец ноември. Те са безплатни и ще се провеждат след предварително записване на тел.: 088 410 0383.

 

Последните три месеца на 2021 г. са тематични за екипа на КСУДС. Месец октомври премина под знака на темата „осиновяване”, а ноември е посветен на семейството.

 

На 20.11.2021 г. от 10 – 12 ч. ще се проведе онлайн лекция за родители на тема „Как да говорим с нашето дете, така че да ни чува” с водещ И. Бранева, психолог, психодраматерапевт, супервайзор. Лекцията е общодостъпна и допълнителна информация ще бъде публикувана на Фейсбук страницата на КСУДС Пловдив: https://www.facebook.com/ksuds.plo

 

Виртуална изложба с рисунки на тема „Моето семейство – моят свят” пък ще провокира малките художници да изразят себе си и да споделят своите възгледи за семейството като най-висша ценност и място, което олицетворява света на детето. От 08 до 21.11.2021 г. децата ще имат възможност да изпратят своята творба на имейл адрес: [email protected] За участие са поканени всички деца, както и ученици от основни училища в Пловдив, с които екипът на КСУДС има изградени дългогодишни работни партньорства. Предвиден е награден фонд, като класацията на рисунките ще бъде на база на харесванията на всяка от тях. Гласове ще се приемат до 28.11.2021 г. Победителите ще получат своите награди в края на месеца.

 

Традиционното за екипа на КСУДС отбелязване на Деня на толерантността – 16-ти ноември, което цели да провокира позитивно отношение към различните, тази година ще събере „семейството” на Комплекса на Музикален парад на етносите в Пловдив.

 

На следващия ден, 17.11.2021 г. КСУДС отваря врати за индивидуални семейни сесии по музикотерапия. За поредна година екипът се включва в инициативата на Европейска седмица за музикотерапия, която през 2021 г. се провежда под наслов „Сподели своята емоция”. Всеки, който иска да се запознае с метода музикотерапия и да преживее споделянето на емоцията дете-родител-музика, може да запише своя час на тел. 0884 100 383.

 

На 19.11.2021 г. в сградата на ЦОП  ще се проведе акция по безвъзмездно кръводаряване, която се организира ежегодно, съвместно с Регионален център по трансфузионна хематология. Това е още един начин екипът да помага и да дава своя принос към обществото.

На 23 ноември ще бъде поставено началото на една дългообмисляна форма на социалната отговорност, посветена на екологията, опазването на околната среда и подобряване на градските пространства. Екипът на КСУДС вярва, че паралелно с развитието на социалните услуги, негов  дълг е да инвестира в промяна на нагласите както на екипа, така и на децата, които са поверени на неговите грижи. Всичко това е провокирано от глобалните промени в климата, стратегиите за устойчиво развитие и осъзната отговорност, че всяка промяна започва от промяната в мисленето на всеки отделен човек. А възпитанието на децата в духа на опазване на природата, опазване на чистотата на въздуха, здравословният начин на живот, е дълг на всеки от нас. Съвместно с администрацията на район Тракия „семейството” на Комплекса ще засади първите дървета в една бъдеща гора, за която ще продължи да се грижи, давайки пример на децата за отговорността, която всеки носи и въздействието, което оказва върху обществото.

 

Посвещава се цял месец на семейството, защото именно семейството има ключова роля в развитието на детето. Семейните ценности се променят, променя се динамиката на взаимоотношенията и е важно тези въпроси да бъдат обсъждани, да се дава гласност на трудностите и на решенията. От КСУДС биха искали да кажат на всички, че търсенето на подкрепа за справяне със сложните ситуации не е проява на слабост, а е пътят за решаването на проблемите.

 

Допълнителна информация можете да получите на: https://www.ksuds-plovdiv.org/.

 

1,955 total views, no views today