Начало Пловдив днес Започна възстановяването на сграфитото на Георги Божилов в Стария град

Започна възстановяването на сграфитото на Георги Божилов в Стария град

За шествието в почит към делото на Светите брата Кирил и Методий на  11 май стенописът „Прослава на славянските просветители” под Градската художествена галерия на ул. „Съборна” в Старинен Пловдив трябва да е възстановен.

Това заяви директорът на Галерията Красимир Линков пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев при старта на възстановяването на сграфитото, дело на художника Георги Божилов-Слона.

В началото на мандата много малко от премиващите оттук хора знаеха, че зад обраслите в тази зона по над 2 метра храсти изобщо има такова сграфито, отбеляза инж. Тотев. След премахването на саморасляците и ооформянето на пространството като цветна градинка се оказа, че фреската е в много лошо състояние и още оттогава мислим как да я възстановим, допълни той.

Община Пловдив отпусна необходимата за реконструкцията на стенописа сума от 10 хил. лв. Като част от проекта за осветяването на Стария град, който се реализира в момента, тук ще бъде монтирано и художествено осветление, така че художествения ансамбъл да е в напълно завършен вид.

От своя страна Красимир Линков съобщи, че дейностите ще се извършват от екип от пловдивски художници с ръководител Вихра Григорова. Предстои премахване на силно компрометираната част, укрепване на основата, премахване на източниците на влага и възстановяване на фреската по оригиналния проект на автора.

7,033 total views, no views today